Geen fruit, maar mais is wél een vrucht van een plant. Kortom, ook hier hebben we te maken met rijpheid. Wanneer mais in de winkel ligt, kun je er eigenlijk wel vanuit gaan dat het rijp is. Wil je het toch checken, of heb je bijvoorbeeld zelf een maisplant staan? Dan werkt het zo: bekijk de kolf aan de buitenkant, deze moet groen zijn. Aan de bovenkant steekt er een pluim uit, die naarmate de kolf rijpt meer verkleurt richting goudbruin. Ook kun je, door de kolf iets open te pellen, de korrels even inspecteren: bleek, of rijp goudgeel? Ook kun je de korrel even tussen twee vingers knijpen: is het vocht dat eruit komt helder, geef ze dan nog even. Is het daarentegen melkachtig? Dan heb je geluk en is de kolf er helemaal klaar voor! Moet je hem echt nog van de plant trekken, doe dat dan door hem bij de aanhechting te draaien. De kolf laat dan vanzelf los.
Maak eens een bakje popcorn met nori in plaats van zout!