Ga terugHome      Nieuws      Reactie Natuur & Milieu op PBL-analyses over aardgasvrij wonen
Nieuwsbericht

Reactie Natuur & Milieu op PBL-analyses over aardgasvrij wonen

Portretfoto Wietske de Lange
Wietske de Lange
Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) publiceerde vandaag de rapporten ‘Startanalyse aardgasvrije buurten’ en ‘Waterstof voor de gebouwde omgeving’. Het PBL ziet perspectief voor het gebruik van waterstof in de gebouwde omgeving na 2030. Natuur & Milieu ziet hier een risico in. ‘Waterstof voor de gebouwde omgeving is gokken, groene waterstof is en blijft nog lang schaars en de prijs kan enorm stijgen. Het risico bestaat dat gemeenten erop gaan rekenen, niet meer investeren in andere mogelijke oplossingen en verduurzaming uiteindelijk vertraagt’, aldus Wilma Berends, programmaleider Gebouwde Omgeving van Natuur & Milieu.
Een witte radiator met radiatorknop en aan- en afvoerbuizen tegen een groenige muur

‘Voorlopig is er nog lang niet voldoende beschikbaarheid van groene waterstof, omdat de ontwikkeling en voldoende productie in Nederland gewoonweg nog een kwestie van een hele lange adem is. We moeten niet wachten op waterstof of groen gas, maar nu al met andere duurzame opties aan de slag gaan. Die zijn er zeker voor huizen en andere gebouwen voldoende, alleen wijken met veel monumenten zijn nog lastig. Voor de duurzame warmtevoorziening zijn isolatie, duurzame warmtenetten, Warmte Koude Opslag (WKO) en/of elektrisch verwarmen met behulp van een warmtepomp de belangrijkste oplossingen’, aldus Berends.

Het lijkt makkelijk: waterstof produceren en dat vervoeren door het bestaande gasnet om in woningen te gebruiken als brandstof voor verwarmingsketels en hybride warmtepompen. Duurzame waterstof blijft echter ook in de toekomst schaars. Daarom moeten er slimme keuzes gemaakt worden over waar we waterstof gaan inzetten. Sectoren als de industrie en transport kunnen zonder groene waterstof niet verduurzamen, terwijl voor de gebouwde omgeving wel alternatieven voorhanden zijn.

Berends: ‘Gemeenten die hun warmtetransitie baseren op waterstof, nemen een grote gok: de beschikbaarheid blijft beperkt en de prijs kan enorm stijgen. Met als gevolg vertraging in de verduurzaming van de gemeente, omdat ze wachten met de transitie tot waterstof beschikbaar komt, die eigenlijk beter voornamelijk in andere sectoren gebruikt kan worden’. We moeten slimme keuzes maken over hoe en waar we (groene) waterstof gaan gebruiken. Natuur & Milieu heeft uiteengezet in de waterstofladder hoe we die afweging moeten maken.

Persvoorlichters

Voor persgerelateerde vragen kun je terecht bij een van onze persvoorlichters.

dieuwertje penders
Dieuwertje Penders Persvoorlichter
wietske de lange
Wietske de Lange Persvoorlichter