Kies wat je zelf lekker vindt. Allerlei soorten groente zijn geschikt om in te leggen: bietjes, wortels, asperges, komkommer, (paarse) bloemkool, courgette, rode ui, radijs of sperziebonen. Je kunt ook fruit inleggen. Bijvoorbeeld aardbeien en kersen, maar perziken, nectarines en bessen kunnen ook. In dit recept worden er twee voorbeelden gegeven hoe je een lekkere snack kan maken voor iedere dag!
Het water bereiden voor in de pot
- Ongeveer 400ml water
- Ongeveer 400ml appelciderazijn
- 4 eetlepels honing/suiker
Weckpot rode bieten met bloemkool
- Een paar takjes verse kruiden, bijvoorbeeld peterselie of basilicum
- 2 teentjes dungesneden knoflook
- 200 gram bloemkool
- 200 gram rode bieten
- 10 gram zout
- Handje vol lente ui
Weckpot wortel
- 300 gram wortels
- 1 sinaasappel (alleen de schil)
- ¼ komkommer
- 1 takje peterselie
- ¼ rode ui
Voor op de plank
- Humus (dit kan je natuurlijk kant en klaar kopen, of lekker zelf maken! 375g kikkererwten pureren samen met 3el tahin. Voeg kruiden of specerijen toe om jouw humus nog lekkerder te maken!)
- Knoflookolie (dit kan je ook zelf maken door olijfolie te mengen met vers geperste knoflook , Italiaanse kruiden en een snufje zout)
- Grove zeezout korrels
- 2 eetlepels basilicumpesto (ook goed zelf te maken door een handje verse basilicum in de blender of vijzel te mengen met wat nootjes of pijnboompitjes, 30 gr Parmezaanse (of vegan) kaas, een teentje knoflook, zout peper, en olijfolie)
- Stukjes (groente-)wraps, pitabrood of stokbrood
- Vers fruit en verse groente (bijvoorbeeld tomaat, paprika, aardbeien en kersen)
- En vergeet je zelf ingelegde groente en fruit natuurlijk niet!