Benodigdheden
- Weckpot van 1 liter (wanneer je de weckpot voor het eerst gebruikt, is het verstandig deze van te voren goed uit te koken)
- Grote pan (tenminste 1,5 liter)
Ingrediënten 4 tot 6 personen
Kies wat je zelf lekker vindt. Allerlei soorten groente zijn geschikt om in te leggen: bietjes, wortels, asperges, komkommer, (paarse) bloemkool, courgette, rode ui, radijs of sperziebonen. Je kunt ook fruit inleggen. Bijvoorbeeld aardbeien en kersen, maar perziken, nectarines en bessen kunnen ook. In dit recept worden er twee voorbeelden gegeven hoe je een lekkere snack kan maken voor iedere dag!
Het water bereiden voor in de pot
- Ongeveer 400ml water
- Ongeveer 400ml appelciderazijn
- 4 eetlepels honing/suiker
Weckpot rode bieten met bloemkool
- Een paar takjes verse kruiden, bijvoorbeeld peterselie of basilicum
- 2 teentjes dungesneden knoflook
- 200 gram bloemkool
- 200 gram rode bieten
- 10 gram zout
- Handje vol lente ui
Weckpot wortel
- 300 gram wortels
- 1 sinaasappel (alleen de schil)
- ¼ komkommer
- 1 takje peterselie
- ¼ rode ui
Voor op de plank
- Humus (dit kan je natuurlijk kant en klaar kopen, of lekker zelf maken! 375g kikkererwten pureren samen met 3el tahin. Voeg kruiden of specerijen toe om jouw humus nog lekkerder te maken!)
- Knoflookolie (dit kan je ook zelf maken door olijfolie te mengen met vers geperste knoflook , Italiaanse kruiden en een snufje zout)
- Grove zeezout korrels
- 2 eetlepels basilicumpesto (ook goed zelf te maken door een handje verse basilicum in de blender of vijzel te mengen met wat nootjes of pijnboompitjes, 30 gr Parmezaanse (of vegan) kaas, een teentje knoflook, zout peper, en olijfolie)
- Stukjes (groente-)wraps, pitabrood of stokbrood
- Vers fruit en verse groente (bijvoorbeeld tomaat, paprika, aardbeien en kersen)
- En vergeet je zelf ingelegde groente en fruit natuurlijk niet!
Bereiding
Groente en fruit inleggen
- Snijd de groente of fruit julienne (in de lengte) tot smalle, hapklare reepjes van ongeveer een vingerlengte.
- Verdeel de groentes of het fruit over de potten tot deze zo goed als vol zitten. Voeg de door jou gekozen kruiden en specerijen toe. Zet de potten met de deksel open op een theedoek of in de gootsteen.
- Meng in een hoge pan (bijvoorbeeld een sauspan) het water met de appelciderazijn aan de kook maar voeg voor het kookt de honing toe en meng dit tot de honing is opgelost. Zet het vuur uit en verdeel het mengsel over de twee potten. Pas op! Brand je handen niet en let erop dat je niet teveel morst.
- Doe de potten dicht en laat ze afkoelen tot kamertemperatuur. Laat ze minimaal 5 uur staan of wacht langer, bijvoorbeeld tot twee maanden. Hoe langer je wacht met de groente gebruiken, hoe lekkerder de smaak.
De groente serveren
- Leg de humus, knoflookolie, olijfolie, het zeezout en de door jou gekozen andere dipjes op een plank.
- Je kan de inleggroente in de pot laten met lange prikkers of een vork erbij. Dit ziet er sfeervol uit. Je kan ze ook op een bordje leggen en die op de plank plaatsen. Mocht je de smaak te sterk vinden, spoel de groente dan in een zeef af onder koud water. Dit haalt het buitenste laagje vocht van de groente af, waardoor er een mildere smaak achterblijft.
Geniet ervan!