Waarom goed voor je?
Rode bieten bevatten veel vezels, vitaminen en mineralen, waaronder foliumzuur, kalium, mangaan, koper, ijzer en magnesium. Tekorten aan deze vitaminen en mineralen kunnen de oorzaak zijn van onder andere vermoeidheid, darmproblematiek, rusteloosheid of spierkrampen. Daarnaast zijn bieten rijk aan antioxidanten.
Verder laat onderzoek zien dat de rode biet een bloeddrukverlagende werking heeft, ontstekingen tegengaat en beschermt tegen hart- en vaatziekten. De antioxidanten kunnen mogelijk zelfs kanker voorkomen. En dit is slechts een greep uit de voordelen voor je gezondheid! Wat kan ‘ie niet, die biet?
Wat kun je ermee?
Rode bieten zijn ontzettend veelzijdig. Je kunt ze onder andere vers, voorgekookt, uit pot of uit blik kopen. Verse bieten kun je koken, klaarmaken in de oven of zelfs rauw eten. Voorgekookte bietjes lenen zich perfect voor salades, stamppotten of soepen. Verder kun je (voor)gekookte rode bieten ook kort aanbakken in de pan. Bijvoorbeeld met een beetje olie, een uitje, wat citroenrasp, zout en een snufje komijn. Heerlijk!
Recepten met rode bieten
Nu ben je vast benieuwd wat voor lekkers je allemaal nog meer met bieten kan maken. Hier lichten we een paar recepten voor je uit.
Eet lokaal en met het seizoen mee
Door groente bij iedere maaltijd centraal te zetten en zoveel mogelijk te eten wat het seizoen te bieden heeft, maak je jouw maaltijden net dat beetje duurzamer. Onze groentekalender helpt je daarbij. Daarnaast voegt groente ook echt iets toe aan je maaltijd met vitaminen, mineralen of antioxidanten.