Spinazie in al zijn vormen en smaken
Je kan spinazie op drie manieren kopen: vers, uit blik/pot of uit de diepvries. We onderscheiden verse spinazie in drie soorten; kleinbladig, grofbladig en wilde spinazie. Kleindbladige spinazie wordt ook wel jonge – of babyspinazie genoemd. Deze bladeren zijn klein en rond en ideaal voor salades! Bij grofbladige spinazie, de naam zegt het al, zijn de bladeren wat groter, grover en stugger dan van de kleinbladige spinazie. Deze soort is ideaal voor in warme gerechten. Wilde spinazie heeft gekrulde bladeren. Vaak wordt deze soort uit andere Europese landen geïmporteerd. Deze spinazie is perfect voor in wokgerechten door de stevige structuur. Let wel op! Verse spinazie moet goed worden afgespoeld om eventuele zandkorrels te verwijderen. Daarnaast slinkt een zak verse spinazie ook ruim 10 keer!
Spinazie uit blik/pot is voorgekookte spinazie. De meeste voedingsstoffen zijn door huidige methodes bewaard gebleven. Spinazie uit de diepvries is veelal de goedkoopste variant. Er zijn twee soorten: ingevroren spinazie (gehakte spinazie) of à la crème met roomsaus. Ook deze hoeven enkel opgewarmd te worden.
Waarom goed voor je?
Oké, niet een extreem hoog ijzergehalte dus, maar wél andere voedingsstoffen. Er zit erg veel vitamine K in spinazie, alleen in boerenkool zit nog meer! Deze vitamine zorgt voor het ‘vasthouden’ van calcium in onze botten. Voor sterkte botten, mooie nagels en tanden dus! Naast vitamine K zit er in spinazie ook vitamine A, B6, C, kalium en verschillende antioxidanten. Deze zijn goed voor het geheugen en concentratie. De antioxidant luteïne vermindert dan weer onder andere ontstekingen in de aders en de slagaders.
Wat kun je er mee?
Spinazie is een veelzijdige groente. Je kunt het koken, wokken of roerbakken, maar kan ook uitstekend gebruikt worden als ingrediënt in een lasagne, quiche of om spinaziesoep mee te maken. Daarnaast kun je spinazie ook heerlijk in een salade of als topping op een pizza gebruiken!
Recepten met spinazie
Zet jij spinazie op het menu? Je kunt aan de slag met een van deze recepten.
Eet lokaal en met het seizoen mee
Door groente bij iedere maaltijd centraal te zetten en zoveel mogelijk te eten wat het seizoen te bieden heeft, maak je jouw maaltijden net dat beetje duurzamer. Onze groentekalender helpt je daarbij. Daarnaast voegt groente ook echt iets toe aan je maaltijd met vitaminen, mineralen of antioxidanten.