Hoe schoon is
jouw sloot?

Veel water in Nederland heeft door vervuiling een matige waterkwaliteit. Rivieren, meren en kanalen worden gelukkig nauwlettend in de gaten gehouden. Maar hoe is het precies gesteld met de kleine wateren, zoals slootjes, vennen en grachten? Deze leefomgeving van vogels, insecten, vissen en planten is een blinde vlek in huidige onderzoeken.

Het project is nu in de onderzoeksfase: alle sloten zijn genomineerd, en de WatermonsterBrigade is nu alle locaties aan het meten!

Tijd voor actie!

Samen verbeteren we de waterkwaliteit!

Leren

Doe de quiz en begrijp beter welke sloten van slechte kwaliteit zijn.

Nomineren

Help de WatermonsterBrigade om de juiste sloten te vinden voor een meting.

Aankaarten

Als alle metingen zijn gedaan, delen we met de politiek én met jou de resultaten.

Mini-quiz

Slimmer over waterkwaliteit met 5 vragen!

Ons doel

Zo gaan we het aanpakken

In de nominatiefase brengen we sloten in kaart. We zorgen voor een goede spreiding over heel Nederland.

Vervolgens starten we de onderzoeksfase. Hierin gaat de WatermonsterBrigade op pad om de sloten te meten.

Als alle onderzoeken aan de waterkant zijn gedaan en geanalyseerd, brengen we jou op de hoogte van de waterkwaliteit in Nederland. Is jouw watertje ook gemeten, dan brengen we jou op de hoogte van de kwaliteit van de sloot die jij hebt aangedragen.

3 6 2 2
sloten genomineerd!
  • Gemeten sloot
  • Genomineerde sloot
  • X
    Eindoordeel

Meer over dit project

Schoon water is essentieel voor een rijke biodiversiteit. Dit jaar gaat een team van onderzoekers, de WatermonsterBrigade, de waterkwaliteit meten van onze kleine wateren zoals sloten, vennen, plassen en grachten. Met de meetgegevens laten wij jaarlijks zien hoe het is gesteld met de waterkwaliteit en vragen we aandacht voor concrete maatregelen van de grootste vervuilers zoals mest, bestrijdingsmiddelen, riooloverstort en medicijnresten. Vang de Watermonsters is een initiatief van Natuur & Milieu, waterschappen, NIOO-KNAW en ASN Bank. Daarnaast dragen verschillende andere organisaties bij. Hieronder zie je al onze partners: