
Vang de Watermonsters
Dit jaar hebben de burgerwetenschappers van Vang de Watermonsters een recordaantal metingen opgestuurd. Ze hebben de waterkwaliteit onderzocht van meer dan 3100 sloten, vennen, plassen, vijvers en grachten verspreid over heel Nederland!
Dit burgeronderzoek heeft nu een nieuwe fase bereikt, waarin het indienen van metingen helaas niet meer mogelijk is. Momenteel zijn onze collega’s in het lab druk bezig met het analyseren van alle watermonsters. Vanaf begin oktober zijn de resultaten beschikbaar op deze website en ontvangen deelnemers ze ook in hun inbox.


Vang de Watermonsters duikt de gegevens in
- Analyse. De Ecologen van het NIOO-KNAW zijn druk bezig met het analyseren van alle ingestuurde meetgegevens. Tijdens deze analyse worden verschillende aspecten van de metingen onder de loep genomen, van waterplanten en helderheid tot het stikstof- en fosforgehalte in de watermonsters.
- Resultaten. Uiterlijk begin oktober delen wij de resultaten van alle gemeten wateren op deze website. Bovendien zullen deelnemers de resultaten in hun inbox ontvangen. Je krijgt inzicht in de staat van de door jou gemeten wateren én alle andere gemeten locaties. Natuurlijk zullen we uitgebreid toelichten wat de bevindingen betekenen.
- Actie. Met jouw meetgegevens ontdekken we meer over onze kleine wateren, leren we hoe we watervervuiling kunnen aanpakken en zetten we alle betrokken partijen aan tot actie!
Nog vragen? Bekijk de veel gestelde vragen onderaan deze pagina! Staat je vraag er niet tussen? Stuur dan gerust een mailtje naar vangdewatermonsters@natuurenmilieu.nl of word lid van onze Facebookgroep voor burgerwetenschappers.



Kaart met metingen
Hoe zit het met de waterkwaliteit?
Hieronder vind je de resultaten van voorgaande jaren van Vang de Watermonsters. Klik gewoon op een meetlocatie en je krijgt meer informatie over de kwaliteit van het water. Zodra ons team bij NIOO-KNAW klaar is met het analyseren van alle ingezonden watermonsters, kun je hier ook de resultaten van 2023 bekijken. We streven ernaar om uiterlijk begin oktober de resultaten te publiceren. Houd deze website en je inbox goed in de gaten!
Legenda
- Eindoordeel sloot: Goed
- Eindoordeel sloot: Matig
- Eindoordeel sloot: Slecht
- Eindoordeel sloot: Incompleet
- Tussenresultaat 2023








Veelgestelde vragen
Voor alle burgerwetenschappers
Krijg ik iets thuisgestuurd?
Als je een webinar volgt, krijg je de meetkit thuisgestuurd. We verzenden de meetkits zo snel mogelijk na het webinar. Als je een training op locatie volgt, krijg je de meetkit tijdens de training.
Wat als ik niet mee kan doen aan een trainingen of webinar?
We raden je sterk aan om een training te volgen. Mocht je op geen van de voorgestelde data kunnen, meld je dan aan voor het webinar op 22 mei of 8 juni. Na afloop sturen wij een mail met daarin een opname van het webinar. Deze kun je terugkijken wanneer het jou het beste uitkomt. De meetkit sturen we op via de post.
Ik heb in 2022 al meegedaan, moet ik dit jaar weer een training volgen?
Heb je in 2022 al meegedaan aan een training? Dan is het voldoende om het opfris webinar op 26 mei te volgen. Kun je 26 mei niet? Meld je dan alsnog aan voor het webinar, en kijk na afloop de opname terug. Zo krijg je alsnog een meetkit opgestuurd en kun je goed voorbereid meedoen aan het onderzoek.
Wat is een goed moment om te meten?
Meten kan de hele dag, zolang het licht is. Tussen 10.00 en 14.00 uur kun je het doorzicht het beste meten, omdat het licht dan optimaal is. Let wel goed op te veel schittering in het water. Je kunt dan slechter in het water kijken. Ook kun je beter niet direct na een grote hoosbui meten. Het water is dan wat ‘verdund’, en dan kun je de waardes niet goed meten.
Het is erg droog, kan ik dan wel gaan meten?
Als er de afgelopen weken weinig regen is gevallen, zal het waterpeil wellicht wat lager zijn dan normaal. Als er de komende dagen geen regen verwacht wordt, kun je het beste zo snel mogelijk de meting uitvoeren en de gegevens doorgeven. We volgen de weersomstandigheden tijdens de meetperiode. Bij extreme droogte zullen we hiermee rekening houden bij de duiding van de resultaten.
Kan ik op verschillende plekken de waterkwaliteit meten?
Dit jaar kun je met een meetkit vijf metingen doen bij vijf verschillende wateren. Bij jou in de buurt, in het buitengebied of bijvoorbeeld in een natuurgebied. Op bovenstaande kaart kun je zien welke wateren al zijn onderzocht. Elke meting is van belang, maar het is vooral waardevol als we de blinde vlekken kunnen opsporen en invullen.
Kan ik meer dan vijf metingen doen?
Is de meetkit op, maar wil je meer wateren meten? Stuur dan gerust een mailtje naar vangdewatermonsters@natuurenmilieu.nl. Dan zorgen wij dat je een nieuwe meetkit krijgt.
Kan mijn schoolklas meedoen aan dit onderzoek?
Als je dit jaar met een schoolklas mee wil doen aan Vang de Watermonsters, krijg je dezelfde meetkit opgestuurd als alle andere burgerwetenschappers. Je kunt de metingen vervolgens samen met je scholieren uitvoeren. Daarnaast hebben we een E-Learning over waterkwaliteit ontwikkeld speciaal voor schoolklassen.
Wat zijn de onderdelen van de meting?
De meting bestaat uit vijf onderdelen: algemene gegevens en beleving, nutriënten, helderheid, waterplanten en waterdieren. Deze onderdelen worden stap voor stap toegelicht in de handleiding. Om de noodzakelijke onderdelen van een meting af te ronden, ben je in totaal ongeveer 20 minuten bezig. Het onderdeel waterdieren duurt nog zo’n 20 minuten en is optioneel. Je kunt de waterdieren overslaan als je geen schepnet en witte of lichtgekleurde emmer hebt, of als je weinig tijd hebt.
Waar vul ik mijn meetgegevens in?
Je kunt je meetgegevens online invullen. Check even of je internetverbinding goed is. Het formulier is geschikt voor allerlei laptops, tablets en mobiele telefoons. Wanneer het formulier niet goed werkt op een bepaald apparaat, dan kun je het beste een ander apparaat proberen. Je kunt de antwoorden ook eerst in een notitieboek schrijven, en daarna thuis online invullen. Lukt het niet met het online invullen? Laat het ons dan weten door een mailtje te sturen naar vangdewatermonsters@natuurenmilieu.nl. Dan zoeken we samen naar een oplossing.
Moet ik alle vragen beantwoorden bij het invullen van mijn meetgegevens?
Graag! De combinatie van antwoorden zorgt dat we een goed beeld krijgen van de waterkwaliteit. Voor het onderzoeken van de kleinere waterdieren heb je een schepnetje en een wit of lichtgekleurde emmer of teiltje nodig. Heb je deze niet, of heb je weinig tijd voor de meting, kun je dit onderdeel eventueel overslaan.
Wanneer moet ik mijn meetgegevens uiterlijk online invullen?
De uiterste deadline om de meetgegevens in te vullen is 13 augustus 2023.
Ik ben mijn retourenvelop kwijt, wat nu?
Je kunt de reageerbuisjes ook zelf opsturen. Stuur ze goed ingepakt in een klein doosje of gewatteerde envelop naar: Rosan van Halsema, NIOO-KNAW, Antwoordnummer 143, 6700 VB Wageningen. Verzending naar het antwoordnummer is gratis.
Wanneer hoor ik wat de waterkwaliteit is van de plekken die ik onderzocht heb?
Heb je alle gegevens ingevoerd? Dan ontvang je in de mail een bevestiging daarvan. In het najaar ontvang je een mail met een link naar een online kaart waar je de resultaten van je metingen kunt terugvinden. Ook ontvang je dan de algemene resultaten van de waterkwaliteit.