Ga terugHome      Thema’s      Vervoer & reizen      Fietsen      Vijf keer een weekendje weg met de fiets
Tips

Vijf keer een weekendje weg met de fiets

portretfoto Annemijn Pasman
Annemijn Pasman
Bij een weekendje weg wordt al snel gedacht aan een vliegreis naar een Europese hoofdstad, maar waarom niet de fiets pakken en de mooiste plekken in Nederland ontdekken per stalen ros? Als afgelopen jaar ons iets heeft duidelijk gemaakt dan is het wel dat er meer dan genoeg te zien is in eigen land. Vliegen heeft bovendien een enorme klimaatimpact en daarom kan het geen kwaad om na te denken over alternatieven voor het vliegtuig. En dan is er ook nog een sportief aspect: tijdens je fietsvakantie ben je volop in beweging! Genoeg redenen om het volgende weekendje weg er eens lekker met de fiets op uit te gaan.
2 mensen fietsen door bosrijke omgeving

UNESCO Werelderfgoed en Hollandse Waterlinies

Lengte: 55,89 kilometer
Duur: 3 uur en 18 minuten
Bezienswaardigheden: Architectuur, historische gebouwen en steden

Deze route loopt door het midden van Nederland en brengt je langs verschillende UNESCO werelderfgoedstukken. Zo fiets je langs het Rietveld Schröderhuis via de Nieuwe Hollandse Waterlinie naar de Stelling van Amsterdam. In Utrecht kun je nog stoppen voor een picknick in het Krommerijnpark waar je al zittend op een Calvébank van Gerrit Rietveld kan genieten van het uitzicht op karakteristieke woningen die de architect ook heeft ontworpen. Genoeg te zien op deze route dus! De fietsroute heeft verschillende plaatsen met een treinstation om je fietsweekend te starten of een overnachting te plannen.

Rietveld-Schroderhuis Utrecht

Vier bier in Zuid-Holland

Lengte: 122,47 kilometer
Duur: 7 uur en 17 minuten
Bezienswaardigheden: Brouwerijen, landschappen en kust

Een weekend op de fiets is leuk, maar een fietsroute kán natuurlijk altijd leuker. Op deze route combineer je het fietsen met een bezoek aan vier kleine brouwerijen. Hoe verleidelijk het ook kan zijn om te blijven hangen, de route biedt meer dan bier proeven alleen. Het verrassende Zuid-Hollandse landschap is namelijk heerlijk fietsgebied en je volgt ook nog een stuk langs de kustlijn. Let er vooraf wel op dat de brouwerijen open zijn, maar ook zonder brouwerijbezoek is het een prachtige route. Een goed startpunt voor de fietstocht is station Bodegraven.

kind met vlieger op het strand

Rondje Randmeren

Lengte: 189,7 kilometer
Duur: 11 uur en 20 minuten
Bezienswaardigheden: Weidse vergezichten, historische gebouwen en merengebied

Ben je bekend met de Randmeren? Voor de meer getrainde fietser hebben we een fietstocht van bijna 190 kilometer langs deze meren. Rondom de Flevopolder liggen de zogenaamde Randmeren die sinds kort volledig per fiets kunnen worden ontdekt. De fietsroute ‘Rondje Randmeren’ loopt aan beide kanten van de Randmeren, van Almere tot aan Kampen. Deze twee plaatsen zijn ook meteen een potentieel startpunt van je trip. De Randmeren bieden tal van opties voor recreatie, maar ook de natuur maakt het goede optie voor een weekendje fietsen. Een geschikte plek voor een hapje, drankje of overnachting vinden zal dan ook geen probleem vormen langs deze route.

waterkant met riet

Langs kust en koog

Lengte: 58,8 kilometer
Duur: 3 uur en 22 minuten
Bezienswaardigheden: Vogels, landelijke omgeving en historische gebouwen

Vergeet je verrekijker niet in te pakken als je deze fietsroute kiest! In aantal kilometers is deze route de kortste van de vijf, maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd met mogelijkheden tot vogelen en afstapwaardige bezienswaardigheden. De route voert langs de Markermeerkust (veel vogels!), over de kronkelige IJsselmeerdijk naar historische punten als het Fort bij Edam en de Moordenaarsbraak. Op de route kom je langs de Schardammer Kogen waar je de vogelaar in jezelf helemaal kan laten gaan. Staatsbosbeheer werkt in dit gebied samen met Vogelbescherming om de oevers natuurviendelijker te maken en dat zorgt voor veel vogelplezier. Het dichtstbijzijnde station voor deze route is Purmerend.

weidevogel op een houten paal

Zeeuws-Vlaanderen en Midden-Zeeland

Lengte: 123,2 kilometer
Duur:  7 uur en 19 minuten
Bezienswaardigheden: Kust, historische gebouwen en steden

Een fietsroute in de provincie met de meeste zonuren per jaar mag uiteraard niet in dit rijtje ontbreken. Neem de de trein naar Vlissingen om vanaf daar Zeeland te bezoeken en al fietsend langs de kust leer je de kustprovincie kennen als nooit tevoren. Onderweg kom je verschillende steden, dorpen en bezienswaardigheden als molens en musea tegen. Een van de pluspunten van deze route is bovendien dat je tijdens je rustmomenten én overnachting(en) aan de kust bivakkeert. Voor het echte vakantiegevoel steek je onderweg ook nog twee keer de zee over met een ferry.

De routes zijn gemaakt op basis van het fietsknooppuntensysteem van Fietsnetwerk. Ben je hier nog niet mee bekend? Kijk dan voor de uitleg van dit systeem.

Nederlandse molen met blauwe lucht