Treinreizen is heerlijk ontspannen. Je stapt in, leest eens wat in een boek of hebt een goed gesprek met een medepassagier. Zonder je zorgen te hoeven maken over de route kom je aan waar je wilt zijn. En laten we de reis zelf niet vergeten! Landschap wat buiten je raam verandert, van ons platte polderlandje naar andere natuur. Buitenlandse dorpen die voorbij trekken. Zal je daar ook ooit eens komen? Wat voor leven hebben de mensen daar? Treinreizen is meer dan van a naar b. Onze collega’s zijn er dol op, en delen hun favoriete tripjes met je!
Kristel’s tip: Gent
Reis je met de trein? Dan start je vakantie zodra je in de trein stapt. Dit in tegenstelling tot vliegreizen – waar je eerst de uren wachttijd op vlucht en bagage door moet – en autoritten – met jengelende kinderen op de achterbank, gemiste afslagen en relatiecrises over wie de route zou doen. Hoe anders is dat in de trein: je stapt in, ontkurkt je meegebrachte flesje wijn en schenkt jezelf in in je elegante reisglaasjes. Vervolgens zie je het landschap aan je voorbij glijden terwijl je eindelijk eens aan dat ene boek kunt beginnen, of een kaartje legt met een reisgenoot. Er is geen meer ontspannen manier om op je vakantiebestemming te arriveren.
Mijn tip: Gent. Het kost je een paar tientjes en een uur of drie en dan stap je al uit in deze oude Vlaamse stad. De sfeer is heerlijk relaxt, typisch een studentenstad. Dat merk je ook aan de vele laagdrempelige culturele activiteiten die plaatsvinden en aan de betaalbare opties voor de inwendige mens. Er zijn heel veel leuke kroegjes én restaurantjes. Van die laatste vind je ook nog eens bovengemiddeld veel lekkere vega-varianten, want Gent is de vegetarische hoofdstad van België!
Mark’s tip: Praag
Ik tip Praag omdat het een diverse, culturele en vooral gezellige stad is! Het is goed bereikbaar met bijvoorbeeld de trein omdat het centraal station (Praha hlavní nádraží) in het centrum ligt. Het heeft de charme van Parijs (het heeft zelfs een soort Eiffeltoren, de Petřín-uitkijktoren) en wordt de Gouden Stad genoemd. De hoofdstad van Tsjechië heeft voor ieder wat wils. Zo kun je kanoën op de Moldau en daarna picknicken op Slovanský Ostrov (een eilandje). Je kunt ook een fiets huren en zo de stad verkennen met gezellige terrasjes en cafeetjes, of gaan winkelen. De stad is heel cultureel met veel musea, prachtige bouwwerken (bijvoorbeeld Týnkerk of de Karelsburg) en tradities. Ik heb er zelf enorm genoten en had tijd en ogen te kort. Er is te veel om te benoemen, je moet het zelf ervaren!
Lenneke’s tip: Londen
Een weekendje shoppen in Londen. Mijn favoriet! En met de trein werd het alleen maar leuker. Vooral omdat ik kon meenemen en kopen wat ik wilde. Je kunt je koffer gemakkelijk meenemen in de trein en er zijn geen regels rondom vloeibare stoffen, zoals deze gelden bij handbagage op vliegvelden. Dat betekent dat die grote fles parfum zonder pardon mee mag, net als die conditioner van dat ene merk. En al dat heerlijks van de foodafdeling mag ook gewoon mee. Allemaal in datzelfde koffer, zonder die in te hoeven checken. Eerlijkheidshalve, de reis met de trein duurt iets langer. Dit vooral op de heenweg, omdat je een overstap maakt in Brussel. Op de terugweg zoef je zo van station St. Pancras terug naar Centraal Station Amsterdam in ruim drie uur tijd.
Wilma’s tip: Stockholm
Ik ben met de trein naar Stockholm geweest. Misschien niet echt de meest voor de hand liggende optie en niet naast de deur, maar wel prima te doen! Ik koos ervoor in Zweden de nachttrein te nemen. Dat duurt iets langer, maar geeft je de kans om goed uitgerust aan te komen op je bestemming. Ik vertrok ‘s ochtends vroeg uit Utrecht en reed door Duitsland. Opvallend is dat daar alle treinen op tijd aankwamen en vertrokken. Het hoogtepunt van de reis volgde daarna. Met de trein naar Stockholm is bijzonder om twee redenen. Ten eerste ga je met de trein op de boot. Na Kopenhagen rijd je in Puttgarden op de boot. Daarna rijd je verder door Denemarken en uiteindelijk rijd je over de Oersundbrug naar Malmo. In Malmo aangekomen pakte ik dus de nachttrein. Prima geslapen. Redelijk fris stapte ik de volgende ochtend uit op station Stockholm. Aanrader!
Ida’s tip: Colmar, Vogezen
Bij een tripje met de trein zullen veel mensen denken aan een city-trip, maar je kan ook prima de natuur opzoeken per spoor! Vooral voor fietsliefhebbers zijn er genoeg mogelijkheden om de stad achter je te laten en het groen op te zoeken. Ik heb goede herinneringen aan een paar dagen er helemaal tussenuit in de Franse heuvels. Met de nachttrein mag je fiets mee (dat mag niet in alle treinen!) naar Basel en vanaf daar is het via Mulhouse 100 km trappen naar het zuidelijke deel van de Vogezen en de Elzas. In de Vogezen zijn volop leuke klimmetjes te vinden voor de sportieve fietser, waar je wordt beloond met mooie uitzichten. Ook vind je allemaal lieve dorpjes. Mijn favoriet was Colmar, met veel typische Elzasser vakwerkhuisjes uit de Middeleeuwen en Renaissance, en mooie kerken. Maar ook als je verder de Vogezen in trekt vind je diverse pensions (chambre de hotes) waar je als fietser terecht kunt, vaak met Nederlandse eigenaren. Zelf heb ik heerlijk geslapen in de camping Pod bij Gites Le Creux. Een super knus houten huisje met plek voor 2. En als je de trein terug zat bent, dan fiets je toch gewoon langs de Rijn terug naar Nederland…?
Sarah's tip: Berlijn
Een jaar geleden ging ik met mijn vriendinnengroepje naar Berlijn. Ik heb het geluk dat mijn ouders in Zuid-Limburg wonen, want we sprongen zo in Aken in de trein en kwamen 5,5 uur later aan in hartje Berlijn. Persoonlijk vind ik het slepen met bagage van voertuig a naar voertuigen b, c en d het vervelendst aan reizen, dus dit was voor mij ideaal. Daarbij, niet geheel onbelangrijk, bespaarden we ons de stress van een panikerende reisgenoot met vliegangst.
De reis verliep voorspoedig. Muziekje aan, paar uurtjes slapen, het geluid van (tot ergernis van omzittenden) krakende chips om zeven uur ‘s ochtends… Het vakantiegevoel, je kent het wel. Een life supply aan onthullende foto’s van slapende reisgenoten rijker, stapten we uit in Berlijn en liepen (!) we naar onze Airbnb. Na het opdoen van een make-upje genoten we van al het moois dat de stad te bieden heeft. Wij gingen voor een combinatie van indrukwekkende cultuur en Duitse biertjes, apfelstrüdel en flammkuchen. Van concentratiekamp Sachsenhausen naar het holocaust monument en de Brandenburger Tor. Om te eindigen in een gezellige kroeg, waar we de rest van de avond bleven hangen.