Ten minste houdbaar tot
Wat is ook alweer het verschil tussen die twee data? THT staat voor ‘Ten minste houdbaar tot’. Een THT-datum staat op voedingsmiddelen die niet snel bederven, zoals koffie, pasta of een pak diepvriesfrites. Na deze datum kan de kwaliteit, zoals smaak, geur of kleur van het product, achteruit gaan. Je kunt het vaak nog wel zonder gevaar eten. Kijk even goed of het er niet gek uitziet, ruik en proef een beetje. Op die manier kun je inschatten of je het nog kunt eten. Maak bijvoorbeeld van je restjes groente en pasta een lekkere soep!
Te gebruiken tot
TGT staat voor ’te gebruiken tot’. Een TGT-datum staat op voedingsmiddelen die je maar kort kunt bewaren, zoals vlees, vis, voorgesneden groenten, koelverse maaltijden of verse vruchtensappen. De TGT datum is de laatste dag waarop je het product nog veilig kunt gebruiken. Na deze datum kunnen er ziekteverwekkers, zoals bacteriën, gaan groeien. Na de TGT-datum moet je het product dus weggooien. Door de producten kort na aankoop in te vriezen, kun je de houdbaarheid wel verlengen tot na de TGT-datum.
Simpelere houdbaarheidsdata
In de toekomst krijgen we hopelijk hulp van intelligente verpakkingen, waarin een sensor aangeeft of het product veilig is om te eten. Maar tot die tijd moeten we toch echt zelf onze zintuigen gebruiken. Ben je benieuwd hoe je je producten het beste kunt bewaren? Zoek producten op in de bewaarwijzer van het Voedingscentrum.
Bronnen: Biojournaal, het Voedingscentrum