Tip 1: Spiek bij de supermarkt
Over het algemeen geldt dat als het in de supermarkt in de koeling ligt, je het thuis ook in de koeling moet leggen. Sommige producten liggen in de supermarkt niet in de koeling, maar kunnen thuis wel langer goed gehouden worden door het in de koelkast te leggen, zie onze volgende tip.
Tip 2: Fruit is langer houdbaar in de koelkast
Hoewel appels en peren in de supermarkt niet koel liggen, kan je ze thuis wel in de koelkast leggen. Dit is vooral een goede optie als je bijvoorbeeld in de aanbieding een paar kilo appels hebt gekocht, maar je slechts af en toe een appeltje eet. Door ze in de koelkast te leggen blijven ze langer vers. Hetzelfde geldt voor peren, perziken, nectarines, kiwi’s en alle typen bessen.
Tip 3: Exotisch fruit hoort op de fruitschaal
De uitzondering op tip 2 is exotisch fruit. Dit fruit is een warm klimaat gewend en kan dus niet goed tegen de kou van je koelkast. Leg exotisch fruit, zoals bananen en meloen, dus op de fruitschaal. Hetzelfde geldt voor citrusfruit zoals sinaasappels en mandarijnen.
Tip 4: Bewaar vruchtgroenten niet in de koelkast
Vruchtgroenten, zoals tomaten, kunnen net zoals exotisch fruit niet goed tegen de kou. Bij temperaturen onder de 7 graden treedt er koudebederf op. Dit betekent dat de cellen kapot gaan en vocht gaan verliezen waardoor de groenten (of fruit) eerder gaan rotten. Daarnaast verliezen ze ook hun smaak. Komkommers, paprika’s, courgettes en aubergines bewaar je dus buiten de koelkast. Let wel op dat je ze niet vol in de zon legt, daar houden ze dan ook weer niet van.
Tip 5: Zet de koelkasttemperatuur op 4 graden
Check op welke temperatuur je koelkast staat afgesteld, vaak kan je dit bovenin vinden. Stel hem waar nodig bij tot 4 graden. Bij deze temperatuur blijven je producten langer goed.
Tip 6: Let op met de rijping van fruit
Bananen, appels, peren, perziken en tomaten verspreiden een gas terwijl ze zelf rijpen. Dit gas genaamd ethyleen versneld de rijping van fruit. Let dus op wat je bij elkaar in de fruitschaal legt. Is je ander fruit al rijp, leg het dan ergens anders neer of eet het lekker op!
Tip 7: Red restjes
Soms kook je te veel en heb je wat restjes over die je later nog wil opeten. Doe deze in een bakje en laat ze eerst afkoelen zodat je koelkast niet opwarmt. Restjes zijn over het algemeen 2 dagen houdbaar, leg ze dus vooraan in je koelkast zodat je ze niet vergeet. Dit geldt trouwens voor alle kort houdbare producten, let op dat ze niet stiekem achterin je koelkast verdwijnen want voor je het weet herken je je kaas of salade niet meer terug.
Tip 8: Houd het luchtig (of niet)
Staat op een verpakking “na openen koel bewaren” bewaar het dan in een goed afgesloten bakje in de koelkast. Als er geen lucht bij kan komen bederft het minder snel. Zorg aan de andere kant er voor dat je koelkast niet te vol staat, zo kan de lucht goed blijven circuleren en blijven je producten goed gekoeld.
Tip 9: Optimaliseer je koelkast
De temperatuur is niet overal gelijk in de koelkast, zo is de deur de warmste plek en is de onderste plank vaak het koudst. Let hier op wanneer je producten in de koelkast legt. Zo blijven groenten en fruit het langst goed in de groentela en kan je vlees en vis het beste op de onderste plank leggen. Het voedingscentrum heeft hierover een handige infographic gemaakt.
Tip 10: Eitje?!
Eieren zijn langer houdbaar in de koelkast, omdat de lagere temperatuur de groei van bacteriën remt. Houd ze wel in het doosje, zodat ze niet uitdrogen. Als je ze met hun punt naar beneden bewaart blijven ze nóg langer goed.
Met deze tips is het voor jou vanaf nu een eitje om je eten nog langer houdbaar te houden. Een andere goede optie om voedselverspilling tegen te gaan is natuurlijk om eten in te vriezen. Lees je welke producten daarvoor geschikt zijn.