Dan is er nog het vraagstuk over voedingswaarden. Zijn alternatieven voor melk wel volwaardige vervangers? Volgens een onderzoek van de Consumentenbond lijkt sojamelk qua voedingswaarden het meest op koemelk. Het bevat evenveel eiwitten en energie als ‘normale’ melk. Alleen als er aan sojamelk calcium, vitamine B12 en vitamine D wordt toegevoegd, biedt het enigszins vergelijkbare vitaminen. Een voordeel is dat sojamelk minder verzadigde vetten bevat dan koemelk. Het verschilt per merk welke vitaminen er aan toe worden gevoegd.
De voedingswaarden van havermelk, rijstmelk en amandelmelk lijken daarentegen minder op die van koemelk. Deze plantaardige drinks bevatten minder verzadigde vetten en meer onverzadigde vetten vergeleken met halfvolle melk. Dat is positief, omdat de onverzadigde vetten het cholesterol in het bloed verlagen. Rijstmelk is het rijkste aan suikers met gemiddeld 6,1 gram per 100 ml vergeleken met 4,7 gram in koemelk. Haver- en amandelmelk zitten net als sojamelk onder de waarde van koemelk. Het is wel goed om de ongezoete variant van plantaardige melk te kopen, dat is een stuk gezonder. Het grootste verschil zit hem in eiwitten en vitamine B2 en B12. De verschillende plantaardige soorten melk bevatten hiervan minder dan koemelk. Als je dus kiest voor een plantaardig voedingspatroon is het van belang dat je oplet dat je van deze voedingsstoffen op een andere manier genoeg binnen krijgt. Gelukkig is dat met een gevarieerd voedingspatroon met veel groente, fruit, aardappelen en graanproducten goed mogelijk.