Ga terugHome      Thema’s      Eten & drinken      Seizoensgroenten      Groente van de maand januari: rode bieten
Tips

Groente van de maand januari: rode bieten

Portretfoto Mark de Jongh
Mark de Jongh
De rode biet is een duurzame keuze, omdat deze in Nederland geteeld wordt. De meeste rode bieten worden in Nederland gezaaid in april en mei en vanaf juli geoogst. In de eerste instantie oogsten boeren de bieten die gelijk verkocht worden. Half september rooien ze vervolgens de bieten die langer bewaard worden. Op die manier genieten wij het hele jaar door van onze Nederlandse rode bietjes!
een trosje aan elkaar geknoopte rode bieten

Waarom goed voor je?

Rode bieten bevatten veel vezels, vitaminen en mineralen, waaronder foliumzuur, kalium, mangaan, koper, ijzer en magnesium. Tekorten aan deze vitaminen en mineralen kunnen de oorzaak zijn van onder andere vermoeidheid, darmproblematiek, rusteloosheid of spierkrampen. Daarnaast zijn bieten rijk aan antioxidanten.

Verder laat onderzoek zien dat de rode biet een bloeddrukverlagende werking heeft, ontstekingen tegengaat en beschermt tegen hart- en vaatziekten. De antioxidanten kunnen mogelijk zelfs kanker voorkomen. En dit is slechts een greep uit de voordelen voor je gezondheid! Wat kan ‘ie niet, die biet?

persoon houdt rode biet vast die net van het land komt

Wat kun je ermee?

Rode bieten zijn ontzettend veelzijdig. Je kunt ze onder andere vers, voorgekookt, uit pot of uit blik kopen. Verse bieten kun je koken, klaarmaken in de oven of zelfs rauw eten. Voorgekookte bietjes lenen zich perfect voor salades, stamppotten of soepen. Verder kun je (voor)gekookte rode bieten ook kort aanbakken in de pan. Bijvoorbeeld met een beetje olie, een uitje, wat citroenrasp, zout en een snufje komijn. Heerlijk!

Recepten met rode bieten

Nu ben je vast benieuwd wat voor lekkers je allemaal nog meer met bieten kan maken. Hier lichten we een paar recepten voor je uit.

  1. Vegan carpaccio van biet
  2. Zoete aardappelstamppot met rode bieten
  3. Prachtige terrine van bieten en geitenkaas
Een gesneden rode biet

Eet lokaal en met het seizoen mee

Door groente bij iedere maaltijd centraal te zetten en zoveel mogelijk te eten wat het seizoen te bieden heeft, maak je jouw maaltijden net dat beetje duurzamer. Onze groentekalender helpt je daarbij. Daarnaast voegt groente ook echt iets toe aan je maaltijd met vitaminen, mineralen of antioxidanten.

Kalender groenten van de maand