Ga terugHome      Thema’s      Eten & drinken      Seizoensgroenten      Groente van de maand april: spinazie
Tips

Groente van de maand april: spinazie

Portretfoto Mark de Jongh
Mark de Jongh
De bladgroente is geschikt voor allerlei soorten recepten én is een duurzame keuze omdat deze op Nederlandse akkers geteeld wordt. Spinazie is het hele jaar door te koop, maar het seizoen in Nederland is van maart tot november. Van maart tot november wordt de spinazie van Nederlandse akkers gehaald en de in de maanden erna uit Spanje geïmporteerd. Minder duurzaam zou je zeggen, maar het is beter dan de verwarmde kassen waar in de winter Nederlandse spinazie wordt geteeld!
spinazie

Spinazie in al zijn vormen en smaken

Je kan spinazie op drie manieren kopen: vers, uit blik/pot of uit de diepvries. We onderscheiden verse spinazie in drie soorten; kleinbladig, grofbladig en wilde spinazie. Kleindbladige spinazie wordt ook wel jonge – of babyspinazie genoemd. Deze bladeren zijn klein en rond en ideaal voor salades! Bij grofbladige spinazie, de naam zegt het al, zijn de bladeren wat groter, grover en stugger dan van de kleinbladige spinazie. Deze soort is ideaal voor in warme gerechten. Wilde spinazie heeft gekrulde bladeren. Vaak wordt deze soort uit andere Europese landen geïmporteerd. Deze spinazie is perfect voor in wokgerechten door de stevige structuur. Let wel op! Verse spinazie moet goed worden afgespoeld om eventuele zandkorrels te verwijderen. Daarnaast slinkt een zak verse spinazie ook ruim 10 keer!

Spinazie uit blik/pot is voorgekookte spinazie. De meeste voedingsstoffen zijn door huidige methodes bewaard gebleven. Spinazie uit de diepvries is veelal de goedkoopste variant. Er zijn twee soorten: ingevroren spinazie (gehakte spinazie) of à la crème met roomsaus. Ook deze hoeven enkel opgewarmd te worden.

kool

Waarom goed voor je?

Oké, niet een extreem hoog ijzergehalte dus, maar wél andere voedingsstoffen. Er zit erg veel vitamine K in spinazie, alleen in boerenkool zit nog meer! Deze vitamine zorgt voor het ‘vasthouden’ van calcium in onze botten. Voor sterkte botten, mooie nagels en tanden dus! Naast vitamine K zit er in spinazie ook vitamine A, B6, C, kalium en verschillende antioxidanten. Deze zijn goed voor het geheugen en concentratie. De antioxidant luteïne vermindert dan weer onder andere ontstekingen in de aders en de slagaders.

Wat kun je er mee?

Spinazie is een veelzijdige groente. Je kunt het koken, wokken of roerbakken, maar kan ook uitstekend gebruikt worden als ingrediënt in een lasagne, quiche of om spinaziesoep mee te maken. Daarnaast kun je spinazie ook heerlijk in een salade of als topping op een pizza gebruiken!

Spinazie in de grond

Recepten met spinazie

Zet jij spinazie op het menu? Je kunt aan de slag met een van deze recepten.

  1. Chilaquiles met courgette en spinazie
  2. Groene pizza met bloemkooldeeg
  3. Lasagne met spinazie en cottage cheese

Eet lokaal en met het seizoen mee

Door groente bij iedere maaltijd centraal te zetten en zoveel mogelijk te eten wat het seizoen te bieden heeft, maak je jouw maaltijden net dat beetje duurzamer. Onze groentekalender helpt je daarbij. Daarnaast voegt groente ook echt iets toe aan je maaltijd met vitaminen, mineralen of antioxidanten.

Kalender groenten van de maand