Je kan spinazie op drie manieren kopen: vers, uit blik/pot of uit de diepvries. We onderscheiden verse spinazie in drie soorten; kleinbladig, grofbladig en wilde spinazie. Kleindbladige spinazie wordt ook wel jonge – of babyspinazie genoemd. Deze bladeren zijn klein en rond en ideaal voor salades! Bij grofbladige spinazie, de naam zegt het al, zijn de bladeren wat groter, grover en stugger dan van de kleinbladige spinazie. Deze soort is ideaal voor in warme gerechten. Wilde spinazie heeft gekrulde bladeren. Vaak wordt deze soort uit andere Europese landen geïmporteerd. Deze spinazie is perfect voor in wokgerechten door de stevige structuur. Let wel op! Verse spinazie moet goed worden afgespoeld om eventuele zandkorrels te verwijderen. Daarnaast slinkt een zak verse spinazie ook ruim 10 keer!
Spinazie uit blik/pot is voorgekookte spinazie. De meeste voedingsstoffen zijn door huidige methodes bewaard gebleven. Spinazie uit de diepvries is veelal de goedkoopste variant. Er zijn twee soorten: ingevroren spinazie (gehakte spinazie) of à la crème met roomsaus. Ook deze hoeven enkel opgewarmd te worden.