Home      Thema’s      Eten & drinken      Seizoensgroenten

Seizoensgroenten

Onze supermarkten liggen elke dag vol met groente en fruit. Daarvoor halen we veel groente en fruit uit verre landen en dat heeft veel invloed op het milieu. Het kan ook anders, namelijk door te eten wat in een bepaald seizoen op Nederlandse akkers wordt geoogst. Met onze tips en artikelen helpen we je graag op weg. Of vraag gratis ons kookboek aan! 

Groenten in schappen in de supermarkt

Een milieubewuste keuze maken met groente?

Maak kennis met allerlei soorten groente en in welke maanden ze in het seizoen zijn.

vrouw met boodschappenmand doet boodschappen

Lekker lokaal eten en met het seizoen mee

Voedsel produceren heeft impact op het klimaat en de natuur om je heen. Door producten van een boerderij of kwekerij uit de buurt te halen, help je niet alleen hen, maar ook het klimaat en de natuur. De grootste winst haal je door de combinatie lokaal én in het seizoen. Hoe? Lees er meer over in de

een trosje aan elkaar geknoopte rode bieten

Groente van de maand januari: rode bieten

De rode biet is een duurzame keuze, omdat deze in Nederland geteeld wordt. De meeste rode bieten worden in Nederland gezaaid in april en mei en vanaf juli geoogst. In de eerste instantie oogsten boeren de bieten die gelijk verkocht worden. Half september rooien ze vervolgens de bieten die langer bew

Trosje tomaten aan een plant

Groente van de maand februari: tomaten

“Maar tomaten zijn in februari toch nog helemaal niet in het seizoen?” Dat klopt, tomaten worden vanaf april pas als seizoensproduct bestempeld. Maar als je in februari kiest voor de tomaat, maak je juist een duurzame keuze!

boerenkool

Groente van de maand maart: boerenkool

Iedereen die in Nederland is geboren of opgegroeid kent het. Maar naast de stamppot, bekend van diverse schaats- en worstreclames, kun je nog meer doen met dit prachtige groen. Boerenkool is een echte hype. En met een goede reden: het is namelijk onwijs gezond! Boerenkool is het allerlekkerst uit Ne

spinazie

Groente van de maand april: spinazie

De bladgroente is geschikt voor allerlei soorten recepten én is een duurzame keuze omdat deze op Nederlandse akkers geteeld wordt. Spinazie is het hele jaar door te koop, maar het seizoen in Nederland is van maart tot november. Van maart tot november wordt de spinazie van Nederlandse akkers gehaald

twee mensen bereiden maaltijd met veel verschillende soorten groenten

Gratis online kookboek: Lekker vegetarisch koken

Elke dag sta je weer voor dezelfde keuze: wat eet ik vanavond? Kies dan eens wat vaker voor een gerecht zonder vlees of vis. Wij helpen je graag op weg. In ons gratis e-kookboek vind je heerlijke vegetarische recepten die je snel op tafel tovert.

Download het kookboek

Waarom seizoensgroente eten?

Seizoensgroente en –fruit groeit gewoon op de Nederlandse akkers, zonder hulp van verwarmde kassen. Het is daarom een soort groente die veel minder negatieve gevolgen heeft voor ons milieu. Koop je groente buiten het seizoen? Dan is de kans groot dat deze uit verwarmde kassen of uit gekoelde bewaarlocaties komt. Daar is dus veel energie voor gebruikt.

Ook kan het zijn dat je groente uit een ander land komt, soms zelfs zo’n ver land dat je groente met het vliegtuig of boot naar Nederland is vervoerd. Dat is ook niet milieuvriendelijk. Je kunt beter lokale producten eten, die uit de omgeving komen. Seizoensgroente zijn daarom de beste keuze als je voor de groente op je bord een milieubewustere keuze wilt maken. Bovendien hebben ze vaak een stuk meer smaak, omdat ze lekker vers zijn en konden groeien onder natuurlijkere omstandigheden.

Waarom zijn seizoensgroente goedkoper?

Een groente- of fruitsoort die in het seizoen is, groeit op dat moment volop op de akkers of in boomgaarden in Nederland. Dat betekent dat de groente of het fruit niet lang bewaard hoeft te worden, niet in verwarmde kassen groeit en niet ver hoeft te worden vervoerd. Dat scheelt in kosten. Daarom zijn seizoensgroente en seizoensfruit vaak een stuk goedkoper, dan soorten die niet in het seizoen zijn.