Ga terugHome      Thema’s      Energie      Zonne-energie      Leg zonnepanelen op het dak
Tips

Leg zonnepanelen op het dak

Portretfoto Mark de Jongh
Mark de Jongh
Zonnepanelen zijn aantrekkelijk voor je portemonnee en je wekt je eigen groene energie op, waarmee je het klimaat een handje helpt. Waar moet je allemaal aan denken als je zonnepanelen laat leggen op je dak?
Huis met zonnepanelen waar man op fiets voorbij rijdt

Met zonnepanelen wek je je eigen energie op. Wist je dat zonnepanelen steeds betaalbaarder zijn? De afgelopen vijf jaar zijn ze zo’n 25% goedkoper geworden door technische ontwikkelingen en schaalvergroting. In de zomer werken ze op volle toeren, maar ook bij bewolkt weer en in de winter wekken ze stroom op.

Waarom zonnepanelen?

Zon en wind zijn eeuwige energiebronnen die altijd voorradig zijn. Dus waarom zouden we ze niet gebruiken? Zonnepanelen op je dak is om die reden een slimme keuze. Met deze 100% groene energiebron produceer je je eigen duurzame energie. De zon geeft energie in de vorm van warmte en licht; zonnepanelen zetten dit licht om naar elektriciteit. Hoe dat werkt? Het paneel bestaat uit zonnecellen, die op hun beurt bestaan uit twee laagjes silicium. Als de zon op de zonnecellen schijnt, ontstaat er tussen die twee laagjes elektriciteit. Maar dat zorgt er nog niet voor dat je televisie werkt. Daarvoor heb je eerst een omvormer nodig. Deze brengt de stroom naar de meterkast en zet het om in wisselstroom. Via de omvormer komt de elektriciteit in de meterkast en dan kun je het gebruiken in huis.

Zonnepanelen zijn ook goed voor je portemonnee. Je energierekening wordt een stuk lager en je hebt je investering al binnen een aantal jaar terugverdiend. Doordat je zelf stroom opwekt ben je ook minder afhankelijk van eventuele stroomprijsstijgingen. Met de hoge energieprijzen anno 2022 is het produceren van eigen zonnestroom dus nog extra voordelig.

Wat leveren zonnepanelen op? 

Wanneer je je gaat verdiepen in zonnepanelen zal je vaak de term Wattpiek (Wp) tegenkomen. Dit zegt iets over het vermogen van het paneel en daarmee over de hoeveelheid elektriciteit in kilowattuur (kWh) dat het paneel kan opwekken. Hoeveel kWh per Wp is afhankelijk van het aantal zonuren. In Nederland moet je de hoeveelheid Wattpiek met 0.85 vermenigvuldigen om het aantal kWh wat een paneel opwekt te achterhalen. Standaard zonnepanelen hebben een vermogen van rond de 370Wp. Een gemiddeld zonnepaneel wekt dus zo’n 315kWh per jaar op.

Word ook Groene Doener

Wil jij graag groener leven? Maar twijfel je over de volgende stap, of wil je graag eerst in een onderwerp verdiepen?
We helpen je graag op weg! Schrijf je nu in en ontvang duurzame tips.

Doe mee
Groene doeners 1108
Inspirerende mails 8x
Michael de Roos in tuin

Wat kan ik met een zonnepaneel van 230 kWh doen?

Wat je precies kan bereiken met één zonnepaneel hangt af van hoe lang je een apparaat gebruikt en het wattage van het apparaat. Een mobiel opladen kost gemiddeld slechts 5 Watt, wat betekent dat je van de energie van 1 zonnepaneel je mobiel wel 63 duizend uur kan opladen! Daarnaast kan je er ook bijna anderhalf uur per dag voor stofzuigen, bijna dagelijks een was doen of ruim 40 koppen koffie per dag van drinken.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig om mijn hele huishouden te voorzien van groene stroom?

De zonnepanelen die wij aanraden hebben een bovengemiddeld vermogen van rond de 370 Wp. Deze leveren daarmee om en nabij de 315 kWh uur op per jaar. Een gemiddeld huishouden gebruikt zo’n 3500 kWh per jaar. Om dit op te wekken heb je dus ongeveer 12 zonnepanelen nodig. Check het jaaroverzicht van je energieleverancier om te zien hoeveel jij per jaar verbruikt en dus te berekenen hoeveel panelen jij nodig zou hebben.

monteur staat op ladder en legt zonnepanelen op het dak

Terugverdientijd aanschaf zonnepanelen

Wanneer je 12 zonnepanelen installeert kost dit ongeveer € 5.000,-. Dit is inclusief ongeveer € 1.000,- btw dat je kan terugvragen. Per jaar bespaar je met zonnepanelen minimaal € 840,-* op je energierekening. Na zo’n 6 jaar kun je je investering terugverdiend hebben en kan je gaan genieten van gratis stroom. Omdat zonnepanelen ongeveer 25 jaar meegaan, kan je hiermee, als je geen andere kosten maakt, tot wel € 15.000 verdienen. Een erg duurzame maar ook rendabele investering dus!

*Terugverdientijd zonnepanelen hangt sterk af van de stroomtarieven. Deze terugverdientijd is gebaseerd op het stroomtarief juli 2021. Bij hogere stroomprijzen is de terugverdientijd van zonnepanelen korter.

Salderingsregeling

Soms produceren zonnepanelen stroom op een moment dat je zelf weinig stroom gebruikt. Die stroom wordt dan geleverd aan het elektriciteitsnet. De energieleverancier verrekent de levering vervolgens met je elektriciteitsrekening, dat heet salderen. De salderingsregeling wordt vanaf 2024 stap voor stap afgebouwd. Maar doordat zonnepanelen steeds goedkoper worden en de afbouw geleidelijk gaat, blijft de terugverdientijd van zonnepanelen minder dan acht jaar. De levensduur van een zonnepaneel is 25 jaar dus dit betekent dat je nog eens 18 jaar lang gratis stroom opwekt.

Terugverdientijd CO2-uitstoot voor productie zonnesysteem

Voor het opwekken van zonne-energie komt enkel CO2-uitstoot vrij met de productie van de installatie zelf, zoals de zonnepanelen en de omvormers. Daarvoor zijn nu helaas nog fossiele brandstoffen nodig die natuurlijk meetellen in een eerlijke vergelijking met energie opwekken uit fossiele bronnen. Bij de productie van 1 kilowattuur (kWh) elektriciteit uit de verbranding van kolen, komt minstens 900 gram CO2 vrij. Bij gasverbranding is dat iets minder, 400 gram. Bij zonlicht is dat een stuk lager, namelijk maar 6 gram.

Uiteindelijk heb je na hooguit 1,5 jaar een zonnepanelen-systeem en de energie die voor de productie nodig was weer terugverdiend. Dat scheelt enorm op stookkosten, zeker als je bedenkt dat een gemiddeld huishouden jaarlijks ongeveer 3.500 kWh elektriciteit verbruikt. Zonnepanelen op je dak is dus altijd een slimme keuze. Je produceert je eigen energie op een duurzame manier, draagt bij aan een duurzame wereld en winst voor je eigen portemonnee.

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?  

Zonnepanelen kunnen op schuine en platte daken worden geïnstalleerd, zolang de dakconstructie sterk genoeg is om de zonnepanelen te kunnen dragen. Globaal geldt hiervoor dat als het dak één mens kan dragen, het dak sterk genoeg is voor zonnepanelen. Toch zijn er uitzonderingen: je kunt geen zonnepanelen plaatsen als je dak met riet bedekt is, asbest bevat of een plat dak is waarbij zachte isolatie is gebruikt als dakbedekking.

Daarnaast is het ook van belang dat er voldoende direct zonlicht op het dak komt. Als het dak in de herfst of lente voor meer dan 18 uur in schaduw is gehuld dan is het waarschijnlijk niet rendabel om zonnepanelen te plaatsen. Om deze reden is ook de oriëntatie van het dak van belang. Om rendabel te zijn moet het dak een oriëntatie hebben tussen het zuidwesten en het zuidoosten.