Ga terugHome      Thema’s      Duurzaam wonen      Warmtepomp      Dit betekent de normering van de hybride warmtepomp vanaf 2026 voor jou
Artikel

Dit betekent de normering van de hybride warmtepomp voor jou

Portretfoto Wilma Berends
Wilma Berends
Het kabinet maakte in mei bekend dat vanaf 2026 een hybride warmtepomp de norm wordt voor het verwarmen van je huis, zodra je cv-installatie aan vervanging toe is. Dit is een belangrijk stap richting aardgasvrij wonen, en goed voor je energierekening. Maar wat betekent het voor jou als bewoner? We beantwoorden en paar belangrijke vragen.
Warmtepomp buitenunit

Wordt de cv-ketel verboden vanaf 2026?

Niet helemaal. Bij een hybride warmtepomp maak je ook nog gebruik van een cv-ketel op aardgas, gecombineerd met een warmtepomp die werkt op elektriciteit. Een hybride warmtepomp bestaat namelijk uit een kleine warmtepomp én een cv-ketel die bijspringt op koude dagen. Doordat de warmtepomp klein is, is deze vaak ook goedkoper dan een volledig elektrische warmtepomp. Er wordt veel aardgas bespaard doordat de cv-ketel alleen bijspringt bij een hogere vraag naar warmte dan wat de warmtepomp aankan. Daarnaast geldt dit vanaf 2026 alleen nog wanneer je cv-ketel aan vervanging toe is. Je zal dus niet gelijk je ketel verplicht moeten vervangen.

Wordt een hybride warmtepomp altijd verplicht?

Het nieuwe beleid is geen verplichting voor hybride warmtepompen, maar een normering op de efficiëntie van verwarmingstechnieken. Het kan namelijk zijn dat jouw wijk op een ander alternatief wordt aangesloten, zoals een warmtenet. Ook als er te weinig ruimte is binnen of buiten de woning wordt er een uitzondering op de normering gemaakt. Een hybride warmtepomp neemt namelijk wat ruimte in; er is meestal zowel een binnenunit als een buitenunit nodig.

Je kunt ook overstappen op een volledig elektrische warmtepomp. Dit zal leiden tot nóg lagere lasten en het volledig aardgasvrij verwarmen van je woning. Dit vraagt wel om hele goede isolatie, en er zijn hogere aanschaf- en installatiekosten aan verbonden.

Mijn huis is niet goed geïsoleerd, wat nu?

Een hybride warmtepomp kan altijd de woning verwarmen omdat de cv-ketel bijspringt als de warmtepomp het niet aankan. Maar, je bespaart meer op de gasrekening als de warmtepomp je huis verwarmt. Zo heb je het apparaat ook sneller terugverdiend. Isolatie loont! Er gaat dan minder warmte verloren, en de hybride warmtepomp hoeft minder vaak de cv-ketel in te schakelen.

Wat is het verschil voor woningeigenaren en huurders?

Als je eigenaar bent van een woning ben je zelf verantwoordelijk voor het vervangen van de cv-ketel aan het einde van de levensduur, en hier een hybride installatie voor terug te plaatsen. Als huurder is je huurbaas verantwoordelijk. Als huurder merk je er dan weinig van, behalve dat je naast je cv-ketel ook een warmtepomp krijgt. Daarbij is de kans groot dat je maandelijkse energielasten afnemen.

Wat kost een hybride warmtepomp?

De aanschaf en installatie van een hybride warmtepomp ligt meestal ergens tussen de 5.000 en 7.000 euro. Maar met de ISDE-subsidie kun je tot 30 procent van de investeringskosten gesubsidieerd krijgen. Hoewel een cv-ketel minder dan de helft kost, zijn de kosten van de hybride warmtepomp in veel gevallen binnen de levensduur terugverdiend. Met de huidige gasprijzen is de terugverdientijd zelfs nog korter. De voorinvestering kan een drempel zijn als je een laag of middeninkomen hebt. Hier is een Nationaal Warmtefonds voor. Huiseigenaren met een laag of middeninkomen kunnen een lening zonder rente krijgen. Mensen die geen extra leenruimte hebben voor een lening vanwege bijvoorbeeld de hypotheek, kunnen voor de hybride warmtepomp extra financiering bovenop de leenruimtegrens krijgen.