Taak voor gemeenten
In de gasloze toekomst verwarmen we onze gebouwen met een mix aan warmtevoorzieningen, want er is niet één alternatief dat geschikt is voor alle soorten gebouwen en woningen. Gemeenten gaan de leiding nemen in de transitie om van het aardgas af te gaan. Zij moeten inventariseren welk type woningen in de wijken staan en mogelijke alternatieve warmtebronnen in kaart brengen. Ook moeten ze uitwerken hoe ze de warmtetransitie gaan aanpakken. In het ontwerp-Klimaatakkoord staat namelijk dat gemeenten in 2021 een Transitievisie Warmte moeten hebben geschreven waarin ze vastleggen wanneer welke wijk van het gas af gaat en op welke alternatieve warmtebron de wijk vervolgens wordt aangesloten. Nog maar weinig gemeenten hebben zo’n visie geschreven.
Aanbevelingen voor de Transitievisie Warmte
Natuur & Milieu en de Natuur en Milieufederaties hebben de Transitievisies van vier pioniers geanalyseerd: Gemeente Almere, Leiden, Nijmegen en Utrecht. De ervaringen van de pioniers bieden steun aan gemeenten die hun Transitievisie Warmte nog moeten opstellen. Wij willen dat andere gemeenten kunnen leren van de pioniers. We hebben daarom aanbevelingen geschreven voor gemeenten hoe zij dit het beste kunnen aanpakken.
Het is van belang dat Transitievisies Warmte duurzaam en realistisch zijn, burgerparticipatie stimuleren en perspectief bieden voor bewoners. De Transitievisie Warmte moet duidelijkheid geven voor bewoners en partijen die werken aan de warmtetransitie. Ook moet de visie in elk geval een concrete datum bevatten waarop wijken van het gas af gaan, met daaraan gekoppeld op welke alternatieve warmtebron wijken worden aangesloten. Ten slotte moet de visie beschrijven hoe bewoners worden meegenomen in de warmtetransitie. Meer weten? Alle aanbevelingen kun je teruglezen.
Gaat jouw wijk van het gas af?
Informeer bij je gemeente of er al een Transitievisie Warmte is en vraag of bekend is wanneer jouw wijk van het gas gaat. Wil je zelf vast beginnen? Maak dan je woning klaar door te isoleren. Een belangrijke stap in de energietransitie is namelijk het isoleren van woningen. Door te isoleren gaat de warmtevraag naar beneden en is er minder duurzame warmte nodig. Bovendien zorgt isoleren voor meer wooncomfort en een lagere energierekening. Isolatie is een maatregel die altijd voordeel oplevert.
Wat doet Natuur & Milieu rond gasvrij wonen?
Door onze huizen goed te isoleren hebben we minder energie nodig voor de verwarming. De cv-ketel zal in de meeste woningen verdwijnen en vervangen worden door warmtepompen of een warmtenet. Over deze omslag hebben we afspraken gemaakt in het Klimaatakkoord. Maar er is meer nodig, vooral bij de landelijke overheid. Om die overheid te overtuigen publiceren we onderzoeksrapporten en werken we samen met andere invloedrijke organisaties. Onze campagnes inspireren consumenten tot het zetten van stappen in de juiste richting. Bekijk ons project Gasvrij wonen.