In het interview legt Atse uit dat zijn mening hierover de afgelopen jaren is veranderd. Als airco’s alleen gebruikt worden om te koelen, kost dat vooral energie. Maar airco’s die ook kunnen verwarmen kunnen het gasverbruik verminderen. En dit laatste ontdekken ook steeds meer consumenten. Airco’s halen bij het koelen warmte uit de binnenlucht en blazen dit naar buiten, en bij verwarmen halen ze warmte uit de buitenlucht en blazen het naar binnen. Omdat de warmte via lucht erin gaat en via lucht eruit komt, is een airco een lucht-lucht-warmtepomp.
Atse: ‘Het transporteren van warmte naar binnen is efficiënter dan het verbranden van brandstoffen om warmte te produceren, zoals een cv-ketel doet. Daarom zijn airco’s als verwarming toch een goed alternatief voor de cv-ketel, maar alleen voor kleine woningen met een laag aardgasverbruik (bijvoorbeeld goed geïsoleerde appartementen). Dit komt omdat ze minder efficiënt zijn dan lucht-water-warmtepompen, die in de woning warmte via water in radiatoren of in de vloer afgeven. Daarnaast heb je voor grotere woningen meestal meerdere airco’s nodig, waardoor een centrale warmtepomp al snel interessanter is.’
De grootste voordelen zijn dat een airco een stuk goedkoper is dan een lucht-water-warmtepomp, en dat een airco makkelijk te installeren is. De grootste nadelen zijn dat de airco minder lang mee gaat en dat deze geen warm tapwater levert, dus je kunt er niet helemaal mee van het gas. Maar je kunt het wel als tussenoplossing zien die toewerkt naar volledig aardgasvrij.