Ga terugHome      Thema’s      Duurzaam wonen      Tuinieren      3 makkelijke manieren om je kamerplanten te stekken
Tips

3 makkelijke manieren om je kamerplanten te stekken

portretfoto Annemijn Pasman
Annemijn Pasman
Ontdek hoe jij gemakkelijk en duurzaam jouw kamerplant kunt vermeerderen met de tips van Iris van Mama Botanica.
iris mama botanica met plant

De leukste en goedkoopste manier om meer planten in huis te krijgen is door ze zelf te stekken. Dit is ook een duurzame optie, want je weet zo zeker dat jouw plant zonder insecticide is opgegroeid en er zijn voor het kweken van de plant geen vrachtwagens of verwarmde kassen aan te pas gekomen. Met een scherp mesje, een klein vaasje en een potje aarde kom je al een heel eind. Het enige wat je dan nog nodig hebt is een moederplant en de kennis hoe je daar stekjes van maakt.

Onder de naam Mama Botanica, leer ik, Iris, mensen meer over de verzorging van kamerplanten. Dat doe ik via mijn boek Stek Je Plant, via workshops en via YouTube en Instagram. Vooral het stekken van kamerplanten vind ik heel leuk om te doen. Je leert niet alleen super veel over je planten, maar het is ook een makkelijke en duurzame manier je plantenverzameling uit te breiden. En zelf gestekte plantjes maken ook nog een hele goede cadeautjes.

Negen stekjes van verschillende planten op een rij

Wanneer kun je planten het beste stekken?

De lente is de perfecte tijd om je planten te stekken. Er is meer daglicht voor je kleine stekjes om stevige wortels te ontwikkelen en ook de moederplant waar je het stekje vanaf haalt, zal snel weer uitlopen. Maar niet elke plant kun je op dezelfde manier stekken. Bij sommige planten heb je alleen een enkel blad nodig, maar bij de meeste planten heb je de stengel of stam nodig om de plant te vermeerderen. Daarom laat ik aan de hand van drie populaire planten drie verschillende methodes zien om je plant te stekken, zodat je zelf ook aan de slag kunt met een plant die jij misschien wel in huis hebt staan!

Een Monstera plant in aarde met wortels en twee handen die een stengel afsnijden

Monstera stekken

De Monstera deliciosa is een plant die in het wild tegen bomen op wil klimmen. Dit soort planten hebben tegenover elk blad een luchtwortel groeien. Soms is deze alleen nog een kleine bruin knobbeltje, andere keren zijn ze al flink aan het groeien. Deze planten kun je stekken door de stengel net boven het volgende blad door te snijden en de stek met de luchtwortel onder water te laten wortelen. Neem bij een grote plant als de Monstera deliciosa een stek met één, maximaal twee bladeren. Als de wortels onder water zich goed hebben ontwikkeld, kun je je stek in de grond zetten. Laat de wortels minstens tot een centimeter of tien tot twintig groeien. Hou de aarde vochtig wanneer je je stek net hebt gepland. Als je plant na een week goed is aangeslagen, zal je snel nieuwe groei zien verschijnen!

Zes stekjes van een vetplant in een bloempot, bovenaanzicht

Vetplanten stekken

Veel vetplanten kun je met een enkel blaadje al stekken. Soms vallen ze heel makkelijk van de plant af, bijvoorbeeld bij een Sedum burrito, maar vaak moet je ze zelf nog van de plant af halen. Doe dit voorzichtig, zodat het blad helemaal intact blijft, een gescheurd blad zal niet gaan wortelen. De blaadjes leg je op de aarde en dan is het wachten geblazen. Zet ze op een plekje waar de zon er niet vol op schijnt, daardoor kunnen de blaadjes te veel uitdrogen. Spray de blaadjes 1x per week met de plantenspuit, waarbij de aarde tussendoor goed droog mag vallen. De wortels vinden zelf de weg naar de aarde en een nieuw plantje zal een tijdje later verschijnen. Leg meerdere blaadjes in één pot, om wat sneller het potje vol te krijgen.

Glazen fles met water en een stengel van de Ficus plant met wortels

Ficus stekken

Een stek van een Ficus kan bestaan uit een kopstek of een tussenstek. De kopstek is de top van de plant en de tussenstek alle stukken eronder. In principe kan je met een stuk stam en een enkel blad al een nieuwe plant groeien. Je kunt ook meerdere bladeren aan je stek laten zitten, maar maak ze niet te groot. Dan kost het de plant te veel energie om het blad gezond te houden, terwijl die energie naar het ontwikkelen van de nieuwe wortels moet gaan. Let op dat je echt een stuk van de stam gebruikt. Als je alleen een blad en de bladstengel hebt, zal er in veel gevallen niks gebeuren. En als je het zonde vindt de top uit je plant te verwijderen als stek, bedenk dan dat je er vaak een vollere plant voor terug krijgt, omdat de plant op meerdere punten opnieuw zal uitlopen. Je kunt de stek in water laten wortelen, of direct in de grond zetten. Hou in het tweede geval de grond licht vochtig, tot de wortels goed gaan groeien.

Stek je plant!

Het leukste aan het stekken van je planten is dat je je eigen unieke planten kweekt, dat is iets om extra trots op te zijn. Laat het ook niet bij een enkel stekje, meerdere stekjes van dezelfde plant zorgen ervoor dat het niet erg is als één stekje het niet redt. En als je er uiteindelijk te veel hebt, kun je die weer uitdelen!

Wil je meer leren over het stekken van je planten? Het boek Stek Je Plant staat vol met informatie over het stekken van je planten en bevat een stekjesgids met 40 populaire kamerplanten en hoe je deze het best kunt stekken. Daarnaast geeft het boek alle informatie die je moet weten over het verzorgen van je kamerplanten.