Ga terugHome      Thema’s      Duurzaam wonen      Huis tochtvrij maken      Voorkom tocht: dicht de naden en kieren bij leidingen  
Tips

Voorkom tocht: dicht de naden en kieren bij leidingen  

Portretfoto Atse van Pelt
Atse van Pelt
Leidingen van je verwarming of je waterleiding komen vaak uit de muur of de vloer. Zorg dat je deze plekken afsluit zodat het niet kan tochten. Dan hoef je namelijk minder te verwarmen en bespaar je op je energierekening. In deze blog geven we tips voor het dichten van de tochtgaten en zetten we op een rij wat voor materiaal je nodig hebt. 
Verwarmingsbuis in de grond

Waarom loont het om je huis tochtvrij te maken? 

Door je huis tochtvrij te maken, kun je snel winst boeken: je houdt de warmte binnen, de koud buiten en bespaart zo op je energierekening. Daarbij komt dat isolerende maatregelen zoals het aanbrengen van compressieband, tochtstrips en tochtbanden heel simpel zijn. Wij geven je de juiste handvatten mee zodat je zelf aan de slag kan.

Zo dicht je de naden en kieren bij leidingen  

Afhankelijk van de grootte van de naden en kieren in je muren of vloeren bij leidingen kun je kiezen voor een van drie opties:

Optie 1: dicht gaten met compressieband. 


Compressieband is de meest simpele oplossing. Deze zelfklevende rol knip je op maat, om er vervolgens het gat zoveel mogelijk mee te vullen. Compressieband is geschikt om kieren tot maximaal 20 millimeter mee te dichten.

Optie 2: Dicht kieren tussen vaste delen met glaswol of steenwol.

Je kunt de kieren bij leidingen ook dichten met restjes van vezelmateriaal, zoals glaswol en steenwol, rondom de leidingen te plaatsen. Let op: gebruik lange mouwen, handschoenen en een stofmasker. Vezels kunnen namelijk de huid, neus, ogen en keel irriteren. Dek het materiaal na het plaatsen af met een latje of plint om te voorkomen dat de vezels verspreiden.

Optie 3: Dicht kieren tussen vaste delen met natuurlijke materialen.

Vilt, vlaswol, kokos of sisal kun je, net als glas- en steenwol, rondom leidingen plaatsen om gaten mee te dichten. Dit zijn natuurlijke materialen, maar wel gevoeliger voor vocht dan bijvoorbeeld glaswol of steenwol. Gebruik vilt, vlaswol, kokos of sisal daarom alleen binnen. Dek ook dit materiaal na het plaatsen af met een latje of plint om te voorkomen dat het verspreid en om te beschermen tegen vocht.

Waar koop je materialen tegen tocht?

Alle materialen die je nodig hebt om jouw huis tochtvrij te maken, kun je vinden in de bouwmarkt. Welk materiaal je het beste kunt gebruiken voor de naden en kieren in je muren of vloeren bij leidingen hangt af van hoe groot deze zijn.

  • Voor naden en kieren tot 20 millimeter heb je nodig: compressieband.
  • Voor naden en kieren van elke andere grootte: glaswol, steenwol, vilt, vlaswol, kokos of sisal én een latje of plint.

Welke tochtplekken kun je nog meer aanpakken? 

Naast de naden en kieren in je muren of vloeren bij leidingen zijn er nog meer tochtplekken die je makkelijk kunt aanpakken. Zo vind je ook vaak naden en kieren tussen kozijnen en de buitenmuur of vloer óf bij ramen en deuren. Heb je alle naden en kieren al aangepakt? Dan vind je hier een overzicht van alle andere veel voorkomende tochtplekken en hoe je deze het beste kunt aanpakken.

Hoe gasvrij ben jij?   

Heb je alle tochtgaten in je huis aangepakt en wil je nog meer doen om gas te besparen? Dan is de volgende stap de temperatuur van je cv-ketel aanpassen. Die staat standaard op 80 graden en dat is zonde! Het namelijk veel gas om die temperatuur te bereiken. Verlaag de temperatuur van je cv-ketel naar 70, 60 of zelfs 50 graden. Dit scheelt gasverbruik en dus ook in de kosten. Daarnaast kom je op deze manier erachter of je huis al geschitk is om van het aardgas af te gaan. Doe mee!