Tocht aanpakken: een quick win
Is het verduurzamen van je huis niet moeilijk en duur? Nee, niet per se. Tochtplekken dichten, zoals de kieren bij je ramen en deuren, is een voordelige, simpele en effectieve stap die je kunt nemen. Je bespaart namelijk vrijwel meteen gas en dus geld. Dit geldt trouwens zowel voor koopwoningen, als voor huurwoningen!
Zo dicht je de kieren bij ramen en deuren
Kieren bij bewegende delen, zoals deuren en ramen die open kunnen, zijn met verschillende isolatiematerialen af te sluiten. Zo verbeter je het comfort in huis. Belangrijk is dat het materiaal flexibel mee kan bewegen. Wij geven je de juiste handvatten om zelf aan de slag te gaan met de tochtplekken bij deuren en ramen.
Stap 1: Gebruik tochtband op plekken waar flexibiliteit nodig is.
Tochtbanden zijn zelfklevende strips van soepel materiaal die je op een rol kunt kopen. Voor tochtbanden geldt dat de duurdere materialen langer meegaan. Siliconenrubber koop je voor de lange duur, maar kost ook meer. De materialen PE en PVC zijn goedkoper, maar gaan minder lang mee. Zowel PE, als PVC bescherm je het liefst tegen zonlicht met een afdichtlat of elastische kit. Op de verpakking staat voor welke kierbreedte de band geschikt is. Je knipt de band op maat en plakt hem in het kozijn waar de deur of het raam in valt. Purschuim gebruiken om kieren te dichten is een slecht idee. Dit materiaal is erg slecht voor het milieu.
Stap 2: Gebruik een tochtstrip voor de niet-flexibele kieren in ramen en deuren.
Een tochtstrip is van hard materiaal, zoals kunststof of aluminium. Strips met rubberprofielen van de materialen EPDM en EPT koop je voor de lange duur, maar het materiaal is niet soepel en dus niet geschikt voor elke kier. Tochtstrips kun je makkelijk zelf op maat zagen en vastmaken met spijkers of schroeven op de grens van het kozijn met de deur, of het raam.
Welke materialen heb je nodig?
Alle materialen die je nodig hebt om je ramen en deuren tochtvrij te maken, kun je vinden in de bouwmarkt. Je hebt tochtbanden nodig voor ramen en deuren die open kunnen en tochtstrips voor kieren tussen vaste, niet-flexibele delen. Bij tochtbanden kun je kiezen tussen PU-schuimband (de duurdere maar kwalitatief betere variant), PE-schuimband en PVC-schuimband. Voor kieren tussen vaste delen kies je het beste voor tochtstrips met EPDM- en EPT-rubberprofielen.
Welke tochtplekken kun je nog meer aanpakken?
Naden en kieren komen ook voor in vaste delen in je huis, zoals tussen kozijnen en de buitenmuur of vloer of tussen muren of vloeren bij leidingen. Heb je alle naden en kieren al aangepakt? Ga dan terug naar ons overzicht met tips voor een tochtvrij huis.
Hoe gasvrij ben jij?
Heb je alle tochtgaten in je huis aangepakt en wil je nog meer doen om gas te besparen? Dan is de volgende stap de temperatuur van je cv-ketel aanpassen. Die staat standaard op 80 graden en dat is zonde! Het namelijk veel gas om die temperatuur te bereiken. Verlaag de temperatuur van je cv-ketel naar 70, 60 of zelfs 50 graden. Dit scheelt gasverbruik en dus ook in de kosten. Daarnaast kom je op deze manier erachter of je huis al geschitk is om van het aardgas af te gaan. Doe mee!