Ga terugHome      Thema’s      Duurzaam wonen      Huis isoleren      Biobased isolatie: natuurlijk, energiezuinig en comfortabel wonen
Achtergrondartikel

Biobased isolatie: natuurlijk, energiezuinig en comfortabel wonen

Portretfoto Rik van der Ploeg
Rik van der Ploeg
De jassen worden uit de kast gehaald, en er wordt langzaam weer aan de verwarmingsknop gedraaid. Tegelijkertijd zijn de energieprijzen in tijden niet zo hoog geweest. Misschien is het wel eens tijd om toch die stap te maken om je huis beter te isoleren. Wij geven een inkijk in de wereld van natuurlijke isolatiematerialen, zoals houtvezel en vlas, ook wel biobased genoemd. Wij laten zien wat het is, welke voordelen het jou kan bieden en waarom het nu de tijd is om te kiezen voor deze natuurlijke isolatieproducten.
Verbouwing woning

Biobased isolatiemateriaal

Er zijn meer dan 45 verschillende isolatiematerialen op de markt beschikbaar. De meest gebruikte conventionele materialen zijn PUR, PIR, EPS, glaswol en steenwol. Natuurlijk isolatiemateriaal gebruikt hernieuwbare grondstoffen uit de natuur: vlas, riet, stro, houtvezel en oud papier. Je kunt deze net als conventionele materialen gebruiken om de vloer, muren, het dak en de spouwmuur van je huis te isoleren.

Verschil natuurlijke isolatie met standaard isolatiemateriaal

Het belangrijkste van isoleren is dat het je huis warm houdt in de winter zodat je minder hoeft te verwarmen. Natuurlijk isolatiemateriaal doet dit net zo goed als conventioneel isolatiemateriaal en hebben meer in huis dan alleen goede winterisolatie. Het is niet alleen van belang dat je huis warm blijft in de winter, maar ook koel blijft in de zomer. Vergeleken met standaard isolatiemateriaal houdt natuurlijk isolatiemateriaal langer warmte buitenshuis.

Daarnaast zorgt natuurlijk isolatiemateriaal voor een aangenamer binnenklimaat door betere vochtregulatie. Tot slot zorgen natuurlijke isolatiematerialen voor minder irritatie van huis of luchtwegen door minder schadelijke emissies van stoffen. Door natuurlijk te isoleren zorg je dus voor een gezondere binnen leefomgeving voor jou en je medebewoners.

Uitstoot broeikasgassen

Door je woning te isoleren, verbruik je minder energie. Conventionele isolatiematerialen hebben een hoge uitstoot van broeikasgassen tijdens productie (glas- en steenwol) of maken gebruik van fossiele brandstoffen (PUR, PIR, EPS). Natuurlijke materialen stoten daarentegen veel minder emissies uit in het productieproces. Als je deze gebruikt, haal je zelfs broeikasgassen uit de lucht. Deze materialen slaan CO2 op tijdens hun groei, en die CO2 blijft jaren in je woning zonder uitgestoten te worden. Bovendien zijn deze materialen hernieuwbaar, waardoor je de aarde niet uitput. Het gebruik van biobased materialen kan ook helpen de Nederlandse boeren te ondersteunen. Hennep groeit bijvoorbeeld snel, met weinig water, kan meerdere keren per jaar geoogst worden, en levert opbrengst op onproductieve grond. Hierdoor zijn hennep en andere natuurlijke isolatiematerialen ideaal om duurzaam te telen en ook het verdienvermogen van de boer te vergroten.

Subsidie

Tot slot wordt isolatie met natuurlijke materialen op dit moment extra voordelig gemaakt door de overheid. Er is namelijk een bonussubsidie om het gebruik van natuurlijke en milieuvriendelijke isolatiematerialen aan te moedigen. De extra subsidie, waardoor je voordeel voor kiezen voor natuurlijke materialen kan oplopen tot honderden euro’s.

Wie zijn woning gaat isoleren draagt sowieso een steentje bij aan een duurzamer klimaat door te zorgen dat er minder energie gebruikt wordt. Wie dit met natuurlijk isolatiemateriaal doet zorgt daarbij ook voor een positieve impact op het klimaat, bodemkwaliteit en milieu. Daarbij heeft een natuurlijk geïsoleerd huis een prettiger binnenklimaat, heeft het betere luchtkwaliteit, en is beter voorbereid op warme zomers.