Is jouw huis geschikt voor spouwmuurisolatie?
Aan de dikte van de muren kun je vaak zien of je huis een spouw heeft. Pak een rolmaat en loop naar de voor- of achterdeur. Is de buitenmuur minder dan 24 centimeter? Dan heb je zeker geen spouwmuur. Is de muur dikker? Dan heb je waarschijnlijk wél een spouwmuur.
Wanneer je huis voor 1920 is gebouwd, heb je waarschijnlijk geen spouwmuur. Wil je de muren dan isoleren, zul je met voorzetwanden moeten werken aan de binnen- of buitenkant van je muur. Als je huis voor 1975 is gebouwd, is de kans groot dat er nog geen isolatie in de spouw zit. De spouwmuur kan daarna wel na-geïsoleerd zijn. Je kunt dit checken door te kijken of er gaten in de voegen van de muur zijn dichtgemaakt of je laat dit checken door een bedrijf. Huizen die zijn gebouwd in de periode 1975-1991 werden meestal geïsoleerd, maar de isolatiewaarde kan beter. In sommige gevallen kun je dit na-isoleren. Ook dit kun je laten checken door een isolatiebedrijf. Is jouw huis na 1991 gebouwd, dan heb je goede spouwmuurisolatie en hoef je niet verder te verbeteren!
Hoe werkt spouwmuurisolatie?
Het isoleren van je spouwmuur geeft nauwelijks overlast. Eerst worden er kleine gaatjes in de voegen van de buitenmuur geboord, dan wordt het isolatiemateriaal in de spouw geblazen en tot slot worden de gaatjes weer netjes dichtgemaakt. Meestal is de spouwmuurisolatie binnen een dag geplaatst. Er is geen breekwerk of verbouwing voor nodig en de gevel verandert niet van uiterlijk. Simpel dus.
Natuurvriendelijk isoleren
Sinds het najaar van 2023 is het verplicht om natuurvriendelijk te isoleren. Dat is belangrijk voor vleermuizen en vogelsoorten die graag in spouwmuren leven of onder daken leven. Zij krijgen bij deze werkwijze de mogelijkheid om te ontsnappen en ergens anders hun onderkomen te vinden. Ook plaatst het isolatiebedrijf vervangende nestplaatsen.
Werk daarom samen met een bedrijf dat de principes van het keurmerk ‘Natuurvriendelijk isoleren’ hanteert. Ook is het belangrijk om – in overleg met het isolatiebedrijf – vooraf bij jouw gemeente of provincie te informeren naar een soortenmanagementplan (SMP) en een pre-SMP voor jouw buurt. In dat plan staat informatie over alternatieve verblijfsplaatsen voor bijvoorbeeld vleermuizen en vogels die al in jouw buurt beschikbaar zijn.
Hoe maak ik mijn huis tochtvrij?
Het isoleren van je muren is een flinke ingreep. Gelukkig zijn er ook eenvoudigere manieren om energie te besparen. Zo kan je een tochtborstel plaatsen onder je deur, je kattenluik tochtdicht maken of ervoor zorgen dat de brievenbus niet meer kleppert. Bekijk 9 tips om je huis tochtvrij te maken.
Hoe gasvrij ben jij?
Wil je nog meer doen om gas te besparen? Dan is de volgende stap de temperatuur van je cv-ketel aanpassen. Die staat standaard op 80 graden en dat is zonde! Het kost namelijk veel gas om die temperatuur te bereiken. Verlaag de temperatuur van je cv-ketel naar 70, 60 of zelfs 50 graden. Dit scheelt gasverbruik en dus ook in de kosten. Daarnaast kom je op deze manier erachter of je huis al geschikt is om van het aardgas af te gaan. Doe mee!