Autodelen als slimme oplossing
Naast kleinere auto’s biedt autodelen een enorm potentieel. Een deelauto kan meerdere privéauto’s vervangen en is vaak elektrisch. Dit leidt niet alleen tot minder grondstoffengebruik, maar ook tot een lagere CO₂-uitstoot. Het onderzoek berekende dat als het aantal deelauto’s in Nederland groeit naar 500.000, er 22% minder schaarse grondstoffen nodig zijn.
Autodelen stimuleert bovendien bewuster rijgedrag: gebruikers rijden gemiddeld minder kilometers dan eigenaren van privéauto’s. Hierdoor heeft autodelen ook een directe impact op de CO₂-uitstoot van het wagenpark.
Wat kan de overheid doen?
Goed beleid speelt hierbij een cruciale rol. Het stimuleren van autodelen en het ontmoedigen van zware auto’s kan bijvoorbeeld door belastingvoordelen voor lichtere, kleinere auto’s en een lager btw-tarief voor deelauto’s. Zulke maatregelen maken duurzame keuzes aantrekkelijker en toegankelijker voor een breder publiek.
Daarnaast pleiten we voor meer aandacht voor duurzaam grondstoffenbeleid. Onze afhankelijkheid van kritieke metalen maakt Nederland kwetsbaar, zoals eerder bleek bij de gasleveranties uit Rusland. Door slimmer en efficiënter met grondstoffen om te gaan, kunnen we deze afhankelijkheid verkleinen en bouwen aan een stabielere, duurzamere toekomst.
Persvoorlichters
Voor persgerelateerde vragen kun je terecht bij een van onze persvoorlichters.