Ga terugHome      Publicaties      Effecten van energiebesparende maatregelen op energiearmoede
Onderzoek

Effecten van energiebesparende maatregelen op energiearmoede

Portretfoto Atse van Pelt
Atse van Pelt

In 2030 kan het aantal huishoudens in energiearmoede oplopen tot een half miljoen. Dit kunnen we voorkomen door met overheidsgeld woningisolatie en verwarming met warmtepompen en warmtenetten bereikbaar te maken voor de huishoudens die nu in de klem zitten. Met maatwerk en adequate ondersteuning kunnen we zo juist hun energierekening halveren.

Woningisolatie en een warmtepomp halveren de rekening

Zonder ingrijpen zullen in 2030 zo’n 112.000 extra huishoudens in energiearmoede belanden, bovenop de 365.000 die dit probleem nu al ervaren. Zij kunnen hun energierekening niet betalen, doordat zij lage inkomens hebben, hun woning slecht geïsoleerd is en ze afhankelijk zijn van aardgas voor warmte in huis. Bij veel van deze huishoudens is de energierekening één van de vele urgente problemen, daardoor ontbreekt vaak de financiële en mentale ruimte om iets aan hun situatie te veranderen. Ook betreft het veelal huurhuizen, waardoor zij afhankelijk zijn van hun verhuurder.

Wij vroegen Berenschot daarom onderzoek te doen naar oplossingen. Hun onderzoek toont aan dat het loont om de huizen van mensen in energiearmoede goed te isoleren en vervolgens aan te sluiten op een warmtepomp. Dit kan hun energierekening de komende jaren juist halveren én zorgt gelijk voor meer wooncomfort, minder gezondheidsrisico’s en een hogere woningwaarde voor eigenaren en verhuurders. Dit is mogelijk met maatwerk en passende ondersteuning.

Lees de belangrijkste bevindingen in het onderzoek

Fix de huizen, niet alleen de rekening

Nu nog geeft het kabinet miljoenen euro’s uit aan tijdelijke compensatie voor mensen in energiearmoede. Met de juiste investeringen en hulp kan het kabinet voorkomen dat een warm huis voor honderdduizenden Nederlanders een onbereikbare luxe wordt. We slaan daarmee twee vliegen in één klap: de energierekening gaat voor veel mensen blijvend omlaag en we voorkomen dat de verduurzaming van huizen stagneert. Lokale energiehulpnetwerken spelen een belangrijke rol om de huishoudens adequaat te helpen. Zij zijn daar bekend en komen makkelijk bij mensen thuis voor persoonlijk advies. Daarom hebben we de handen ineengeslagen met de Energiebank en de FIXbrigade. ‘Fix de Huizen, niet alleen de rekening’, is de oproep die we samen doen aan het kabinet naar aanleiding van dit onderzoek. Hoe de overheid met onze oplossing aan de slag kan, hebben we verder uitgewerkt in onze aanbevelingen.

Bekijk onze aanbevelingen en oproep aan de overheid

Persvoorlichters

Voor persgerelateerde vragen kun je terecht bij een van onze persvoorlichters.

dieuwertje penders
Dieuwertje Penders Persvoorlichter
wietske de lange
Wietske de Lange Persvoorlichter