Ga terugHome      Publicaties      13 voorstellen om het klimaatgat te dichten
Onderzoek

13 voorstellen om het klimaatgat te dichten

Portretfoto Karen van den Einden
Karen van den Einden

Met de juiste beleidsmaatregelen (normen) kunnen we onze CO2-uitstoot terugdringen en onze klimaatdoelen halen. Natuur & Milieu ziet veel kansrijke normen voor snelle CO2-reductie.

plantje groeit in droge grond

Om de gevolgen van de klimaatopwarming voor Nederland te beperken, is het essentieel om de uitstoot van CO2 terug te dringen. Helaas ligt Nederland niet op koers met het halen van de klimaatdoelen. Natuur & Milieu heeft beleidsmaatregelen (normen) laten doorrekenen om de klimaatdoelen te kunnen halen. Deze maatregelen hebben allemaal als doel om onze CO2-uitstoot terug te dringen.

Hoe werkt normering?

Om ervoor te zorgen dat bepaalde diensten, processen en producten minder CO2-uitstoot met zich meebrengen, kan de overheid eisen dat deze aan bepaalde voorwaarden voldoen. Dat kan via normeren.

Meer maatregelen mogelijk voor meer CO2-reductie

Er zijn nog veel meer maatregelen die kansrijk zijn, maar een CO2-reductie van minder dan 1 megaton met zich meebrengen. Deze maatregelen zijn waardevolle aanvullingen op bovenstaande klimaatklappers, aangezien er meer CO2-reductie nodig is om onze klimaatdoelen te behalen. In ons rapport worden alle maatregelen benoemd, waarvan CE Delft een eerste inschatting van de CO2-besparing heeft gemaakt. Download hier het rapport.

Waarom zijn deze stappen zo belangrijk?

In Parijs hebben we afgesproken om de opwarming van de aarde deze eeuw te beperken tot maximaal 2 graden, maar idealiter 1,5 graad Celsius. In ons eigen Klimaatakkoord hebben we doelen afgesproken om onze CO2-uitstoot te verminderen en zo klimaatverandering te beperken. Het is enorm belangrijk om onder deze grens van 1,5 graad te blijven.

Persvoorlichters

Voor persgerelateerde vragen kun je terecht bij een van onze persvoorlichters.

dieuwertje penders
Dieuwertje Penders Persvoorlichter
wietske de lange
Wietske de Lange Persvoorlichter