Home      Projecten      De Rijke Noordzee

Project

De Rijke Noordzee

Project de Rijke Noordzee om onderwaterleven te herstellen

Een gezonde Noordzee, bron van duurzame energie en vol leven. Dát is onze droom. Samen met Stichting de Noordzee werken we aan het herstellen van de biodiversiteit onder water. Omdat er rondom windmolenparken niet gevist mag worden, is dit een unieke plek om het zeeleven te versterken.

13.200
volwassen oesters uitgezet om zich voort te planten
5
windparken op zee waar we werken aan natuurherstel

Wat is het probleem?

Snorkelen in de Noordzee? Niet het eerste waar mensen aan denken. We associëren onze zee vaak met donker water en een zanderige bodem. Maar ooit was de bodem van de Noordzee bezaaid met natuurlijke riffen vol vissen, schelpdieren en ander zeeleven. Door overbevissing en ziektes is de biodiversiteit in ons grootste natuurgebied sterk afgenomen. De laatste tientallen jaren zijn bijna alle natuurlijke riffen verdwenen.

Gezonde riffen zijn cruciaal voor het ecosysteem. De schelpdieren die erop groeien zijn voedsel voor roofdieren zoals de kabeljauw en schelvis. Tussen het rif kunnen allerlei dieren schuilen, wonen, voortplanten en volwassen worden. En dat niet alleen: in een gezonde zee groeit plankton, onmisbaar voor de lucht die we inademen. Maar liefst de helft van alle zuurstof op aarde wordt geproduceerd door de plankton in onze oceanen!

Reden te meer dus om onze Noordzee te koesteren. Onze onderwaterwereld kan wel een steuntje in de rug gebruiken.

Portretfoto Marjolein Kelder

Senior projectleider Wind op Zee

Marjolein Kelder

Omdat er in windparken niet over de bodem mag worden gevist, zijn deze perfect als kraamkamer voor onderwaternatuur. Maar die kraamkamers ontstaan niet vanzelf, daar zullen we bij moeten helpen. Het zeeleven krijgt hier de kans om zich te ontwikkelen.

Wat doen wij?

Samen met Stichting De Noordzee hebben we het programma De Rijke Noordzee opgezet, gefinancierd vanuit het Droomfonds van de Nationale Postcode Loterij. Aan de basis van dit programma ligt een simpel maar doeltreffend inzicht: in windmolenparken mag niet gevist worden, dus dit is een unieke plek om de natuur onder water te versterken. Wat we doen? We plaatsen kunstriffen in deze windparken, kweken gezonde oesters en zetten deze uit, doen onderzoek en delen onze kennis.

Inmiddels werken we in maar liefst vijf verschillende windparken op onze Noordzee aan natuurherstel. Daarnaast hebben we een offshore testsite en onze speciale kweeklijn waar we gezond oesterbroed kweken. Dit doen we natuurlijk niet alleen. We werken nauw samen met de wind- en waterbouwsector, universiteiten en onderzoeksinstituten. In een speciale Toolbox delen we alle vergaarde kennis. Zo werken we aan een gezonde Noordzee vol leven.

Meer weten? Bekijk onze video over vijf jaar De Rijke Noordzee.

Kreeft De Rijke Noordzee
Missie De Rijke Noordzee
Oesters De Rijke Noordzee

Wat kun jij doen?

  1. Om met een open deur te beginnen: ruim je afval op na een dagje strand en laat natuurlijk niets liggen. Of, nog beter, maak van je strandwandeling een plandeling. Dit is een combinatie van wandelen en plastic rapen. Bij sommige strandpaviljoens kun je een speciale juttas meenemen en krijg je een ijsje of koffie in ruil voor een tas vol afval.
  2. Ga voor zonnebrandcrème die niet alleen jezelf maar ook de zee beschermt. Vermijd producten met oxybenzone of microplastics. Op de Beat the Microbead-app zie je of je verzorgingsproduct microplastics bevat.
  3. Eet je vis, kijk dan hoe dit op een zo milieuvriendelijke manier kan. Er is steeds meer aandacht voor duurzame visvangst, waarbij de zeebodem zoveel mogelijk met rust gelaten wordt en bijvangst vermeden wordt. Kijk op de Viswijzer welke vis je af en toe kunt eten en welke vis je beter laat zwemmen, bijvoorbeeld omdat deze met uitsterven bedreigd is of te veel bijvangst geeft.