Home      Overstappen op flink hogere vliegbelasting

Overstappen op flink hogere vliegbelasting

Oproep aan het nieuwe kabinet: overstappen op flink hogere vliegbelasting is noodzaak, want vluchten voor klimaatverandering kan niet meer.

Steun ons
man zit op luchthaven te wachten

De oneerlijke uitzonderingspositie van de luchtvaart moet stoppen

Vliegen is te goedkoop. Het is onaanvaardbaar dat de luchtvaartsector vrijwel geen belasting betaalt. Uitstoot van CO2, fijnstof, geluidsoverlast… Onze aarde wordt stukgemaakt met deze manier van reizen.

De CO2-uitstoot van vliegtuigen wordt alleen maar groter, omdat maatregelen die écht effect hebben nog steeds uitblijven. In 1944 werd de luchtvaartsector vrijgesteld van btw op vliegtickets en accijns op kerosine. Een oneerlijke uitzonderingspositie, want voor een reis met trein, boot of bus wordt wél gewoon belasting geheven. Wist je dat uit recent onderzoek blijkt dat Nederland hierdoor 5,5 miljoen euro per dag misloopt?

Ons werk in Den Haag gaat onverminderd door

Beslissingen die vooruit worden geschoven zijn vooral in het belang van de economie en de luchtvaart. Om de opwarming van de aarde een halt toe te roepen, moeten we serieus werk maken van vermindering van het vliegverkeer. Invoer van eerlijke vliegbelasting is voor ons een prioriteit. Wij vinden: hoe verder de reis, hoe hoger de vliegbelasting. Verre vluchten zijn immers veel vervuilender dan korte vluchten. De overheid moet strengere doelen stellen en deze doelen borgen in wet- en regelgeving. Daarom onze dringende oproep: overstappen op flink hogere vliegbelasting voor alle passagiers is noodzaak. De vervuiler moet betalen!

mensen op vliegveld
vliegtuig in de lucht
binnenkant van een vliegtuig met personen op vliegtuigstoelen

Steun je ons werk?

  • Met een bijdrage zorg je dat wij mensen bewust kunnen maken dat vliegen heel vervuilend is en om ze aan te moedigen minder te vliegen.
  • Daarnaast zorg je dat we druk kunnen uitoefenen op beleidsmakers en politici om ze ervan te overtuigen wat eerlijk is: invoering van getrapte belasting en btw op vliegtickets plus accijns op kerosine.
  • En je steun zorgt ervoor dat wij samen met bedrijven en organisaties concrete plannen kunnen ontwikkelen die zorgen voor schoner vliegen.