Ons huidige intensieve landbouw- en voedselsysteem, dat geënt is op de productie van zoveel mogelijk goedkoop voedsel, staat voor veel en grote uitdagingen: het stikstofoverschot, biodiversiteitsverlies, een enorme veestapel, gezondheidsrisico’s, klimaatschade en grote onzekerheid en vaak lage prijzen voor boeren. De maatschappelijke miljardenschade wordt nu betaald door de samenleving. De manier waarop we ons landbouwsysteem inrichten, kan echter ook bij uitstek een oplossing bieden voor deze problematiek. Die noodzaak zal de komende jaren steeds urgenter worden.
Hoe zorgen we ervoor dat deze kosten vermeden worden en de boer en consument duurzamer gaan produceren en consumeren? Nederland, de boeren en politici staan voor de onvermijdelijke keuze om de voorzichtig begonnen transitie in de landbouw in de volgende regeerperiode te gaan versnellen. Omdat de markt daar zelfstandig niet in slaagt, moet het nieuwe kabinet de leiding nemen in het helpen van boeren in de omslag, het werken aan een duurzaam verdienmodel en het zorgen voor een reële prijs van voedsel. Daarin worden milieuschade, gezondheidsschade en te lage boereninkomens meegerekend.
Het verkiezingsdebat: Hoe gaan we veranderen?
Uit het debat zal onder meer blijken hoe de politieke partijen denken over heffingen, premies, subsidies en omschakelfondsen als financiële instrumenten om in de volgende regeringsperiode te komen tot een betere business case voor zowel samenleving als boeren. Om samen de omslag te maken naar natuur-inclusieve kringlooplandbouw, meer extensieve veehouderij, minder vleesconsumptie, meer consumptie van biologische en duurzame voeding en perspectief voor boeren.
Kamerleden
Sprekers in het debat ‘De maatschappelijke business case van een transitie naar duurzame landbouw’ zijn vertegenwoordigers van de landbouwportefeuille van de partijen VVD, CDA (Eline Vedder), D66 (Tjeerd de Groot), GroenLinks (Laura Bromet ), PvdA (Joris Thijssen ) en ChristenUnie (Pieter Grinwis). Gespreksleider is Anouschka Laheij. Krijn Poppe, oud-landbouweconoom bij Wageningen University & Research is inleider en factchecker.
Waar kun je het debat volgen?
Het debat vindt plaats op 1 februari 2021 van 16.00 uur -17.45 uur Locatie: Nieuwspoort, Den Haag.
Persvoorlichters
Voor persgerelateerde vragen kun je terecht bij een van onze persvoorlichters.