Wat is de Kader Richtlijn Water?
De KRW is een Europese wet die sinds 2000 geldt en een belangrijke rol speelt in de EU-regelgeving voor waterkwaliteit. Het doel? Zorgen dat alle wateren in Europa tegen 2027 een ‘goede ecologische en chemische toestand’ bereiken. Hoe het gaat met de planten en dieren in de wateren wordt aangeduid met ‘ecologische toestand’. Welke chemische stoffen er in het water worden gevonden, wordt bekeken binnen de ‘chemische toestand’.
Een goede ecologische en chemische toestand van onze wateren is belangrijk om te kunnen voorzien in drinkwater, voor onze voedselproductie en natuurlijk ook om lekker in te zwemmen.
Nederland staat onderaan de lijst en heeft een slechte waterkwaliteit.
De uitkomsten uit de tussenevaluatie op een rij
Ten opzichte van het begin van het traject, kun je zeggen dat Nederland kleine vorderingen maakt. Maar, we liggen nog lang niet op schema om alle normen te halen. De eerste zorg ligt bij de chemische stoffen. Vooral bestrijdingsmiddelen en ook brandvertragende middelen worden volop teruggevonden in ons water.
De ecologische toestand is iets verbeterd, maar nog verre van wat het moet zijn. “Wat we vooral zien is dat maatregelen die we eerder hebben genomen werken. Maar dat de verbetering stagneert. Zie het als tentamen. Als we alles gaan doen wat we nu beloven komen we heel misschien uit op een 5,5. En dat is dan nog gemiddeld genomen. Dat betekent dat het in sommige delen van Nederland misschien wat beter is, maar in heel veel gebieden juist ook een stuk slechter. En een 5,5 betekent dat onze ecologische toestand nog zo wankel is dat we met 1 stortbui, waardoor de poep in de sloot drijft, we weer op een 4 zitten qua waterkwaliteit. We moeten als land streven naar een verbetering die structureel is en verder gaat dan dit”, legt Dr. Ir. Karen Eilers, programmaleider Waterkwaliteit van Natuur & Milieu uit.
Vanuit de tussenevaluatie geeft Prof. Dr. Lisette de Senerpont Domis van NIOO KNAW ook de vervuiling van grondwater aan als een groot probleem. “Eerder richtten de zorgen zich vooral op oppervlaktewater: meren, rivieren en dergelijke. Maar de prognose is dat ons grondwater een groot probleem wordt. Door verdroging zakt het grondwaterpeil. Daarnaast vervuilt het door de chemische stoffen. Dat heeft niet alleen gevolgen voor de beschikbaarheid van voldoende drinkwater van goede kwaliteit, maar ook water voor natuurgebieden.”
Wat moet er gebeuren?
De komende jaren moet Nederland extra stappen zetten om de waterkwaliteit te verbeteren. Dat betekent strengere regels voor schadelijke stoffen zoals bestrijdingsmiddelen of middelen vanuit de industrie. Maar ook een landbouwsysteem waarbij minder meststoffen in het water komen. Binnen het stedelijk gebied moet een oplossing komen voor de gevolgen van riool overstort. Natuur & Milieu en NIOO KNAW geven daar samen binnen het project Water op de Kaart richting aan met een groep enthousiaste burgerwetenschappers.
Zelf aan de slag? Met onze tips maak je direct een verschil!
Persvoorlichters
Voor persgerelateerde vragen kun je terecht bij een van onze persvoorlichters.