Ga terugHome      Nieuws      Tuinbranche stopt met verkoop glyfosaat
Nieuwsbericht

Tuinbranche stopt met verkoop glyfosaat

Portretfoto Wietske de Lange
Wietske de Lange
Tuinbranche Nederland heeft samen met Natuur & Milieu afspraken gemaakt om het gebruik van bestrijdingsmiddelen door particulieren te verminderen. De afspraken zijn vastgelegd in de Ambitie Gewasbescherming Particulier Gebruik. ‘Tuincentra zijn de plek waar mensen beslissen hoe zij hun tuin onderhouden en gezond houden. Het is dus goed nieuws dat zij hun klanten gaan helpen om milieuvriendelijke keuzes te maken’, aldus Rob van Tilburg van Natuur & Milieu.
Een veld bloemen waarvan op een een bij zit

Bij Tuinbranche Nederland zijn 450 retailers en 120 leveranciers van tuinproducten aangesloten, zoals Intratuin, Boerenbond, Praxis, Hornbach en leverancier Compo. ‘We zijn blij dat al deze partijen zich achter deze afspraken scharen. Er is helaas nog steeds geen wettelijke verbod op schadelijke bestrijdingsmiddelen, zoals glyfosaat, dus we zijn blij met deze goede actie van de branche zelf’, aldus Van Tilburg.

Glyfosaat uit de schappen
De partijen spreken af dat de verkoop van middelen die glyfosaat bevatten zo snel mogelijk wordt afgebouwd. Vanaf 1 januari 2022 zijn deze producten niet verkrijgbaar. Daarnaast gaan de organisaties ervoor zorgen dat consumenten minder makkelijk grijpen naar azijn en chloor voor de bestrijding van onkruid. Nederlanders gebruiken jaarlijks zo’n 16 miljoen liter (soms hoog-geconcentreerd) azijn en 1 miljoen liter chloor om groene aanslag en onkruid te bestrijden. ‘Buitenshuis gebruikt, kan dat dat een regelrechte aanslag zijn op de bodem, water en insecten’, zegt Van Tilburg. Gebruik van hoog-geconcentreerd azijn en chloor is daarom wettelijk verboden.

Voorlichting
Daarnaast zullen middelen met een laag milieurisico voorrang krijgen in het schap van tuincentra. Ook gaan de leveranciers en de winkels hun klanten beter voorlichten, over hoe zij de grond van hun tuin gezond kunnen houden. En als er onkruid is, welke niet-chemische middelen en methodes er dan zijn om het onkruid weg te krijgen. Als het gebruik van bestrijdingsmiddelen toch nodig lijkt, moet dit zo zorgvuldig mogelijk gebeuren. Restanten moeten naar de milieustraat.

Monitoring
Natuur & Milieu gaat de voortgang van de afspraken in de gaten houden. Ook is ze lid van de onafhankelijke adviescommissie die de organisaties gaat adviseren over het gebruik van middelen waar discussie over bestaat. Vaak omdat ze bij wet nog niet verboden zijn, maar het gebruik ervan door particulieren ongewenst is door de nadelige effecten op het milieu. ‘Uit onderzoek van onder andere het RIVM blijkt hoe lastig het is om het gebruik van bestrijdingsmiddelen door particulieren terug te dringen. We hopen dat daar nu met deze afspraken die de hele branche aangaan snel verandering in komt’, aldus Van Tilburg.

Meer informatie

Ambitie Gewasbescherming Particulier Gebruik 2020-2024

Persvoorlichters

Voor persgerelateerde vragen kun je terecht bij een van onze persvoorlichters.

dieuwertje penders
Dieuwertje Penders Persvoorlichter
wietske de lange
Wietske de Lange Persvoorlichter