Ga terugHome      Nieuws      Straten in Nijmegen, Renkum en Westervoort doen mee met autodeelwedstrijd
Nieuwsbericht

Straten in Nijmegen, Renkum en Westervoort doen mee met autodeelwedstrijd

Portretfoto Wietske de Lange
Wietske de Lange
De bewoners van de Hindestraat in Nijmegen, de Groenendaalseweg in Renkum en de Mosterdhof in Westervoort krijgen zes maanden lang een elektrische deelauto ter beschikking. Zij zijn de winnaars van Auto van de Straat; een initiatief van provincie Gelderland en Natuur & Milieu om autodelen te stimuleren. De straat waar zoveel mogelijk mensen gebruik maken van de deelauto, krijgt de auto bovendien nog eens zes maanden extra tot hun beschikking.
Bewoners poseren voor een witte personenauto met een deelauto-deelname-bord

Het delen is gestart
Op vrijdag 8 januari kregen vertegenwoordigers van de deelnemende straten de sleutels van de elektrische deelauto’s. De bewoners van de drie straten mogen de auto’s nu zes maanden lang gebruiken, voor 2,50 euro per uur. Het autodelen gebeurt uiteraard op een corona-veilige manier, met extra hygiënemaatregelen. Doel is om zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met elektrisch rijden én autodelen.

Gedeputeerde Jan van der Meer: “Ik hoop dat voor veel mensen de kennismaking een hele positieve is. We moeten anders gaan reizen. Iedereen een eigen auto voor de deur is verleden tijd.  Als we dan de ruimte die dit oplevert beplanten, jong en oud meer bewegingsruimte geven én  klimaatmaatregelen treffen, dan zijn we echt aan het bouwen aan de straten, wijken en steden van de toekomst.”

Dorien Ackerman, directeur campagnes van Natuur & Milieu: “Waarom zou je zelf een auto hebben als je deze 95% van de tijd niet gebruikt? En waarom gebruiken we openbare ruimte voor parkeerplaatsen, terwijl we er ook speelplekken, groen of een terras van kunnen maken? Door een auto te delen én elektrisch te rijden help je klimaatverandering tegen te gaan en je draagt bij aan de leefbaarheid en duurzaamheid van jouw buurt.”

Bekijk de video

Zelf van start
Ook voor de straten die niet door zijn naar de volgende ronde is aandacht. Voor hen organiseren provincie Gelderland en Natuur & Milieu een webinar over autodelen. De organisaties hopen hen daarmee op weg te helpen om alsnog zelf een autodeel-initiatief te starten in hun straat.

Duurzaam reizen en meer ruimte voor groen
Met de actie ‘Auto van de Straat’ kunnen inwoners kennis maken met autodelen en elektrische auto’s. Elektrische auto’s en een auto delen is beter voor het klimaat, luchtkwaliteit en de eigen portemonnee. Minder auto’s betekent letterlijk meer ruimte in de straat. En die ruimte is de komende decennia hard nodig voor andere zaken: meer bomen en beplanting voor verkoeling en voor het vasthouden van water. Meer groen om te zorgen dat vogels en andere dieren weer een plek krijgen. Meer ruimte ook voor decentrale opslag van energie in de toekomst of meer ruimte om te bewegen, te spelen en elkaar te ontmoeten. Zo wordt de straat weer meer van mensen en minder van de auto.

Meer informatie op www.autovandestraat.nl.

Persvoorlichters

Voor persgerelateerde vragen kun je terecht bij een van onze persvoorlichters.

dieuwertje penders
Dieuwertje Penders Persvoorlichter
wietske de lange
Wietske de Lange Persvoorlichter