Ga terugHome      Nieuws      Stop per direct met de bijstook van biomassa in kolencentrales
Nieuwsbericht

Stop per direct met de bijstook van biomassa in kolencentrales

Portretfoto Wietske de Lange
Wietske de Lange
Milieuorganisaties Natuur & Milieu, Greenpeace, Milieudefensie, het Wereld Natuur Fonds, en de Natuur en Milieufederaties roepen minister Wiebes van Economische Zaken & Klimaat op de bijstook van biomassa in kolencentrales per direct te stoppen. Uit een rapport van milieukundig onderzoeksbureau CE Delft blijkt dat energieleveranciers in 2019 biomassa hebben gestookt waarvan zij nog altijd niet kunnen aantonen dat het aan duurzaamheidscriteria voldoet. Dit rapport komt bovenop het recente advies van de Sociaal Economische Raad (SER) die stelt dat de bijstook van biomassa om stroom op te wekken en warmte te genereren moet worden afgebouwd. In een brief doen de milieuorganisaties een dringende oproep aan de minister dit SER-advies op te volgen.
Een stapel boomstammen in een bos

In 2013 hebben Natuur & Milieu en de andere milieuorganisaties het Energieakkoord getekend. Daarmee werd een belangrijke stap gezet in de energietransitie met meer windparken op zee. Ook gingen de energieleveranciers, de overheid en milieuorganisaties akkoord met de bijstook van biomassa in Nederlandse kolencentrales onder de voorwaarde dat de houtige biomassa afkomstig moet zijn uit duurzaam beheerde bossen. In de daaropvolgende jaren werden nadere afspraken in een aansluitend convenant vastgelegd, maar acht jaar verder kunnen energieleveranciers nog altijd niet aantonen of de bijstook van biomassa aan duurzaamheidscriteria voldoet, zo blijkt uit het CE Delft rapport.

Marjolein Demmers, directeur Natuur & Milieu: “Het SER advies is duidelijk; de stook van biomassa voor elektriciteit moet afgebouwd worden. Biomassa is een waardevolle grondstof die je niet moet verbranden in een kolencentrale.” Tijdens de onderhandelingen van het Energieakkoord vonden de milieuorganisaties de bijstook van biomassa om veel redenen al een slecht idee. Daar zijn de afgelopen jaren veel stemmen bijgekomen van wetenschappers, omwonenden en eerder deze maand dus de SER. “Het CE Delft rapport is de druppel. Deze onduurzame stook van biomassa in kolencentrales moet zo snel mogelijk stoppen.”

Opvolging van het SER-advies betekent volgens de milieuorganisaties dat naast het afbouwen, biomassa ook niet langer wordt gebruikt voor andere energietoepassingen waarvoor alternatieven bestaan. In de brief adviseren ze minister Wiebes zijn budget voor de duurzame energietransitie indien nodig in te zetten om kolenbedrijven te compenseren, maar vooral om het aandeel zon- en windenergie in Nederland te vergroten.

Demmers: “Dit is het moment om er alles aan te doen om de klimaatcrisis een halt toe te roepen. Dus ook te stoppen met het kappen van bossen. Zolang er geen garantie is dat de inzet van biomassa niet leidt tot ontbossing, kan de inzet van biomassa tot verergering van de klimaatcrisis leiden.”

Persvoorlichters

Voor persgerelateerde vragen kun je terecht bij een van onze persvoorlichters.

dieuwertje penders
Dieuwertje Penders Persvoorlichter
wietske de lange
Wietske de Lange Persvoorlichter