Vier van de tien bevraagden (39%) geven aan zelf wel eens om een doggybag gevraagd te hebben in een restaurant. Dat is bijna tien procent meer dan vorig jaar. Een toenemend aantal mensen denkt dat de doggybag steeds normaler wordt in Nederland. ‘We zien dit jaar ook dat hoe jonger mensen zijn, hoe vaker ze erom vragen. Er zit een hele positieve ontwikkeling in. We hopen dat met nog betere communicatie in restaurants en een publiekscampagne deze trend zich voortzet’, aldus Dorien Ackerman, directeur Campagnes van Natuur & Milieu.
Bewustzijn voedselverspilling
De mensen die een doggybag vragen eten het meegenomen eten in de meeste gevallen de volgende dag thuis op. Ackerman: ‘Het verdwijnt gelukkig meestal niet alsnog in de vuilnisbak.’ Uit de onderzoeksresultaten blijkt ook dat mensen bezig zijn met voedselverspilling. Bijna 60% gaf aan het afgelopen jaar bewuster te zijn geworden van de hoeveelheid eten die hij of zij weggooit. Een jaar geleden was dat nog 52,4%. Vier op de vijf (80%) mensen vinden dat restaurants meer moeten doen tegen voedselverspilling, en bijna driekwart (74%) vindt dat restaurants altijd doggybags zouden moeten aanbieden als er eten overblijft. ‘We zien dat de schaamte voor het vragen van een doggybag ieder jaar wat afneemt. Daar zijn we blij mee’, stelt Ackerman.
Kleine porties
Opvallend is ook dat een ruime meerderheid oproept tot een keuzemogelijkheid voor kleine en grote porties op de kaart. Ruim een derde (36%) van de restaurantbezoekers geeft nog altijd aan (bijna) nooit de keuze te hebben tussen een kleine of een grote portie. Ackerman: ‘Dit is vervelend, want meer dan de helft vindt de porties zo groot dat zij (soms) eten laten staan. Daar zit voor restaurants dus ook een kans om al eerder in het proces verspilling tegen te gaan, die ook nog door klanten gewaardeerd zou worden.’
Logo tegen taboe
Een logo helpt om een doggybag te vragen. Als er een logo zichtbaar is, bijvoorbeeld op de menukaart of op de gevel van het restaurant, dan vraagt meer dan de helft (51%) van de mensen sneller om een doggybag. Ackerman: ‘Duidelijke communicatie dat de doggybag er is of dat het restaurant zich inzet tegen voedselverspilling, bijvoorbeeld door verschillende portiegroottes aan te bieden, maakt dat mensen er veel sneller om durven vragen’.
Minister lanceert #verspillingsvrij-logo en naam foodybag
Om het taboe rondom de doggybag nog verder te doorbreken, lanceerde minister Schouten samen met Natuur & Milieu en de stichting Samen Tegen Voedselverspilling op 13 januari het nieuwe #verspillingsvrij-logo voor de horeca en een nieuwe term voor doggybag: foodybag. Dit vond plaats op de Horecava tijdens de bekendmaking van de resultaten van de eerste Horeca Food Waste Challenge van de Rabobank, stichting Samen Tegen Voedselverspilling en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Met het logo kunnen restaurants aangeven dat ze zich inzetten tegen voedselverspilling en weten de gasten dat ze gerust om een foodybag kunnen vragen. Natuur & Milieu heeft de raamstickers met het verspillingsvrijlogo uitgedeeld op 13 januari. Lees hier meer over voedselverspilling.
Natuur & Milieu is een van de stakeholders van Samen Tegen Voedselverspilling.
Persvoorlichters
Voor persgerelateerde vragen kun je terecht bij een van onze persvoorlichters.