Ga terugHome      Nieuws      ‘PBL toont gevolgen van afgezwakt klimaatbeleid: wegkijken kan niet meer’
Nieuwsbericht

‘PBL toont gevolgen van afgezwakt klimaatbeleid: wegkijken kan niet meer’

Portretfoto Dieuwertje Penders
Dieuwertje Penders
‘De boodschap kan niet duidelijker: het kabinet moet nú handelen. Met het huidige klimaatbeleid komt het niet goed. Het oplossen van de klimaatcrisis vraagt om toewijding, lef en leiderschap’, stellen Natuur & Milieu, Greenpeace en de Natuur en Milieufederaties naar aanleiding van de Klimaat- en Energieverkenning van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). ‘Het PBL laat zien dat het afzwakken van klimaatbeleid ernstige consequenties heeft. De klimaatdoelen raken uit zicht en de veiligheid van Europees en Caribisch Nederland komt verder onder druk te staan. Minister Hermans, kom snel met aanvullend klimaatbeleid voor een leefbaar en gezond Nederland nu en in de toekomst', aldus de milieuorganisaties.
Rijen blauwe zonnepanelen met een windmolen in de achtergrond tegen een geelblauwe lucht

Uit het rapport van het PBL blijkt dat Nederland ver achterloopt op het behalen van de klimaatdoelen. Waar vorig jaar het doel van 55% broeikasgasreductie in 2030 nog net binnen de bandbreedte viel die het Planbureau schetste, is dat beeld nu sterk veranderd. De verwachte uitstoot voor 2030 overschrijdt met 24 megaton de afspraken, waardoor het gat groter is dan ooit. Ter illustratie: dat is bijna net zoveel als de totale uitstoot van al het wegverkeer. De overschrijding is een gevolg van het afgezwakte klimaatbeleid van kabinet Schoof.

Kloof tussen grote vervuilers en huishoudens

De milieuorganisaties benadrukken het belang van consistent beleid om huishoudens, ondernemers en organisaties vertrouwen te geven in verduurzaming en ervoor te zorgen dat investeren veilig is. Het huidige beleid vergroot echter de kloof tussen de zware industrie, die bijna kosteloos vervuilt, en huishoudens die kampen met energiearmoede en stijgende energieprijzen. De geplande stijging van de CO2-heffing voor de industrie is bijvoorbeeld geschrapt, waardoor zij minder betalen voor hun uitstoot. Recent onderzoek van de Nederlandse Emissieautoriteit laat zien dat de vergroening van de industrie stagneert en sommige bedrijven zelfs vervuilender produceren.

Huidige klimaatdoelen geen eerlijke bijdrage aan 1,5 graad

Rijke landen als Nederland hebben de plicht een eerlijk aandeel bij te dragen aan het beperken van de klimaatcrisis tot maximaal 1,5 graad. Rijke landen hebben historisch gezien meer uitgestoten en moeten daarom nu meer reduceren. 55% reductie in 2030 en nul uitstoot in 2050 is daarom te weinig voor Nederland. De uitstoot moet minimaal in 2040 naar nul. Nederland verzaakt hierin en daarom is Greenpeace een klimaatzaak tegen de Staat gestart.

Dringend behoefte aan aanvullende klimaatmaatregelen

Vorig jaar onderzocht het ministerie van Economische Zaken, de voorganger van het huidige ministerie van Klimaat en Groene Groei, aanvullend klimaatbeleid om de klimaatdoelen te halen. Het zogenoemde Interdepartementale Beleidsonderzoek Klimaat (IBO) stelt effectieve klimaatmaatregelen voor, met beperkte kosten voor de Rijksbegroting. Belangrijke voorstellen uit dit stuk zijn: het verhogen van de CO2-heffing voor de industrie, maatregelen in de landbouw en meer biobased bouwen.

Nederlanders kijken naar overheid voor actie

Uit recent onderzoek van de Hogeschool van Amsterdam blijkt dat 75% van de mensen zich zorgen maakt over klimaatverandering. De meeste mensen kijken daarbij naar de overheid om met oplossingen te komen. De milieuorganisaties roepen minister Hermans op om snel met aanvullend beleid te komen.

Persvoorlichters

Voor persgerelateerde vragen kun je terecht bij een van onze persvoorlichters.

dieuwertje penders
Dieuwertje Penders Persvoorlichter
wietske de lange
Wietske de Lange Persvoorlichter