
Doordat de stikstofuitstoot met de beperkte maatregelen die de commissie voorstelt niet juridisch onderbouwd omlaag gaat – het pakket is onvoldoende concreet en er wordt geen extra geld voor uitgetrokken en is niet juridisch houdbaar – staat het land stil. Ook de Landsadvocaat en het Interprovinciaal Overleg stellen dit vast. Nederland loopt hierdoor vele miljarden investering mis. Niks doen aan stikstofuitstoot is duur. En ondertussen gaat onze kwetsbare natuur steeds verder achteruit. Nieuwe rechtszaken zijn al aangekondigd, waardoor het weer zal aankomen op de rechter als laatste rechtsstatelijke waarborg. De organisaties doen daarom ook een oproep aan de Tweede Kamer om voorstellen te doen die daadwerkelijk naar een oplossing leiden.
Het is heel kwalijk dat het stikstofprobleem wéér wordt doorgeschoven. Nu ruimte geven voor nog meer uitstoot maakt het nog erger. Zo wordt natuurherstel alleen maar moeilijker en komen boeren en bedrijven wederom in een juridisch onhoudbare situatie terecht. Het is eindeloos veel beter om nú te helpen, met reductie en omschakelen naar natuurinclusieve landbouw.
Probleem is op te lossen
Want het stikstofprobleem is een oplosbaar probleem als alle sectoren en de overheid zich evenredig inspannen: VNO-NCW, Bouwend Nederland, Natuurmonumenten en Natuur & Milieu presenteerden eind vorig jaar samen al een breed gedragen emissiereductieplan. De organisaties, die een breed spectrum van de maatschappij vertegenwoordigen, benadrukken dat de enige route met perspectief voor ondernemers, boeren, woningzoekenden en de natuur, een samenhangend pakket is om de stikstofuitstoot snel te laten dalen.
Persvoorlichters
Voor persgerelateerde vragen kun je terecht bij een van onze persvoorlichters.

