Ga terugHome      Nieuws      Onderzoek laat zien: steeds minder groen voor inwoners van grote en middelgrote steden
Nieuwsbericht

Onderzoek laat zien: steeds minder groen voor inwoners van grote en middelgrote steden

Portretfoto Dieuwertje Penders
Dieuwertje Penders
Uit onderzoek van milieuorganisatie Natuur & Milieu, in samenwerking met architecten en ingenieursadviesbureau Sweco, blijkt dat de verstening in de 30 grootste gemeenten van Nederland de afgelopen vijf jaar flink is toegenomen. Het aantal vierkante meters openbaar groen per huisadres daalde met maar liefst 24%. Natuur & Milieu presenteert de resultaten vlak voor de Woontop van minister Keijzer op 11 december. De organisatie roept de minister op om ervoor te zorgen dat het groen in steden gelijke tred houdt met de woningbouw. ‘Alleen zo blijven onze steden groen, gezond en geliefd’, aldus Natuur & Milieu.
Paardenbloem uit steen

Uit het onderzoek blijkt dat het aantal woningen toeneemt en er tegelijkertijd een verlies is van openbaar groen (658 hectare, ofwel 2,5 procent). Dit geldt voor 21 van de 30 onderzochte gemeenten. De helft van alle buurten is op dit moment versteend. In de vier grote steden Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Den Haag is dat zelfs bij 7 op de 10 buurten het geval. Een buurt is versteend als er minder dan 75 m² openbaar groen per woonadres is of het ontbreekt aan minimaal 1 hectare aaneengesloten groen. Het aantal versteende buurten nam de afgelopen vijf jaar met bijna 8% toe.

‘Vrijwel iedereen erkent het belang van groene steden en het plezier van een park dichtbij en mooie bomen. En toch leven steeds meer mensen in buurten van beton, steen en asfalt’.

Portretfoto Rob van Tilburg
Rob van Tilburg
Directeur Programma’s bij Natuur & Milieu

Groen legt het af

De organisatie roept de Rijksoverheid en gemeenten op deze negatieve trend te keren: ‘Groen krijgt uiteindelijk geen prioriteit in besluitvorming. Groenvisies blijven daarmee een papieren werkelijkheid. Daarom hebben we landelijk beleid en regelgeving nodig om zo een minimale hoeveelheid groen te waarborgen. Investeren in groen betekent investeren in volksgezondheid en het voorkomen van hitte en wateroverlast’, aldus Van Tilburg.

Maatregelen

Natuur & Milieu adviseert het Rijk om een landelijke groennorm op te nemen in de Omgevingswet. Een wettelijke verplichting tot vergroening is noodzakelijk om meer vergroening te krijgen. Ook is er financiering nodig vanuit het Rijk voor gemeenten. Het rapport biedt ook een stappenplan voor gemeenten richting meer vergroening. Het gaat dan bijvoorbeeld om het aanleggen van geveltuinen, zinloze verharding (steen en asfalt) omvormen tot groen, parkeerplaatsen vergroenen en het planten van extra bomen.

Groen en volksgezondheid

Bomen, struiken, perken en parken houden de stad gezond en aantrekkelijk. Bij stortbuien voorkomt voldoende groen dat straten en kelders onderlopen. Groen zorgt ook voor verkoeling tijdens steeds warmere zomers en gaat luchtverontreiniging tegen. Natuur in de stad is belangrijk voor zowel de fysieke als mentale gezondheid. Eerder rekenden experts van Sweco uit dat vergroening van de leefomgeving van een derde van de Nederlandse bevolking het aantal patiënten met ruim 62.000 vermindert. Voldoende vegetatie is daarnaast van groot belang voor de planten en dieren in de stad. Zelfs de meest algemene diersoorten zoals de merel of de egel hebben het momenteel moeilijk in de stad.

24 uur voor de stadsnatuur

Natuur & Milieu maakt zich al jarenlang hard voor effectief groenbeleid in steden. Samen met onder andere ontwikkelaars en banken lanceerde zij een manifest Bouwen voor Natuur. Dit voorjaar deed zij samen met de ANWB, Vogelbescherming Nederland en Staatsbosbeheer een voorstel voor een groennorm. Dit voorstel is in behandeling genomen door het ministerie van Binnenlandse Zaken en destijds LNV. Op 14 juni 2025 lanceert Natuur & Milieu de eerste editie van de 24 uur voor de stadsnatuur voor bewoners, bedrijven en gemeenten. Meld je vast aan!

Persvoorlichters

Voor persgerelateerde vragen kun je terecht bij een van onze persvoorlichters.

dieuwertje penders
Dieuwertje Penders Persvoorlichter
wietske de lange
Wietske de Lange Persvoorlichter