Ga terugHome      Nieuws      Noord-Nederland valt in de prijzen bij de Autodeel Awards
Nieuwsbericht

Noord-Nederland valt in de prijzen bij de Autodeel Awards

Portretfoto Wietske de Lange
Wietske de Lange
De winnaars van de Autodeel Awards zijn vanmiddag bekend gemaakt tijdens de lancering van het Nationaal Samenwerkingsprogramma Deelmobiliteit op 27 juni. Onder meer Amsterdam, Groningen en Eemsdelta vielen in de prijzen. Ook MobiGo in Zeist en Wageningen Universiteit werden beloond voor hun inspanningen op het gebied van autodelen.
Winnaars Autodeel awards

Amsterdam, Groningen en Eemsdelta zijn de winnaars van de Autodeel Award in de categorieën G4, G40 en kleine gemeente. Deze gemeenten verzetten buitengewoon veel werk om autodelen mogelijk te maken voor hun bewoners. De award voor beste buurtinitiatief ging naar Zeist, waar buurtbewoners het platform MobiGo oprichtten. De Wageningen Universiteit won de award voor beste werkgever. Natuur & Milieu reikte samen met het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat de awards uit. Samen zijn zij initiatiefnemer van de Autodeel Awards om deze manier van autogebruik meer op de kaart te zetten.

Een vakjury koos de winnaars aan de hand van deskresearch en gegevens uit interviews, uitgevoerd door Natuur & Milieu. De milieuorganisatie en het ministerie van I en W vinden autodelen beiden een hele mooie manier om autogebruik betaalbaar, schoner en beschikbaar te houden;

Jan-Bert Dijkstra, directeur bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat: ‘Het is een mooie manier om met elektrisch rijden kennis te maken. Je downloadt een app, maakt een account aan en je hebt toegang tot een elektrische auto. Een goede ontwikkeling is ook dat autodelen toeneemt, naast het groeiende aanbod in de steden zie je ook steeds meer lokale initiatieven in het hele land.’

‘Met deelauto’s geef je ruimte terug aan de straat, omdat een deelauto wel vier tot acht auto’s vervangt. Autodelen zorgt ook nog voor minder uitstoot omdat ze vaak elektrisch zijn en omdat mensen minder makkelijk de auto pakken. Dat is beter voor het klimaat en het zorgt voor minder luchtvervuiling’, aldus Nienke Onnen, programmaleider Mobiliteit bij Natuur & Milieu

Amsterdam en Groningen
Amsterdam laat dit jaar duidelijke ambities zien in een convenant met de deelauto bedrijven. Daarin staan duidelijke doelen voor de groei, de spreiding en de bekendheid van deelauto’s. Groningen heeft onder andere gewonnen omdat deze stad een duidelijk beleid en visie heeft op autodelen. Zo hebben ze een kwartiermaker aangesteld die deelmobiliteit in de stad aanjaagt. En de stad stelt de deelauto boven de privéauto: waar de parkeerdruk hoog is, zullen de parkeerplekken aan de deelauto worden gegeven.

Deel-Slee: duurzaam en sociaal
Eemsdelta won met de ‘DeelSlee’ de award. De DeelSlee is een niet-commercieel initiatief van de gemeente waar inmiddels 17 dorpen, 4 energiecoöperaties en 3 zorgcoöperaties aan meedoen. Bijzonder is dat de DeelSlee door vrijwilligers wordt georganiseerd, en daarmee een duurzaam en een sociaal karakter heeft.

Honderd privéauto’s minder dankzij buurtinitiatief in Zeist
Buurten kunnen ervoor zorgen dat deelauto’s laagdrempelig worden omdat er samen wordt gekozen wat voor auto’s er komen en er een gedeelde verantwoordelijkheid voor is. Het winnende buurinitiatief Zeist begon in 2018 met één deelauto, maar er staan inmiddels 28 in de gemeente en daar zijn 140 huishoudens bij betrokken. In totaal zijn er 100 privé auto’s verdwenen. Ook is er een platform opgericht onder de naam MobiGo waar inmiddels nog veel meer buurten op zijn aangesloten. Hiermee zorgt MobiGo voor meer ruimte op straat en maken ze de drempel om over te stappen op deelauto’s lager.

Award voor werkgever naar Wageningen Universiteit
Werkgevers hebben veel invloed op het mobiliteitsgedrag van werknemers en kunnen deelauto’s bekend maken. De Wageningen Universiteit won in de categorie beste werkgever. Zij biedt niet alleen deelauto’s aan, maar communiceert er ook actief over en geeft duurzame mobiliteit voorrang. Ze organiseren webinars over autodelen, vergoeden OV voor 100% en werken aan betere bereikbaard van het openbaar vervoer.

Groepsfoto evenement autodeel awards

Waarom zijn de Autodeel Awards belangrijk?
Autodelen geeft niet alleen ruimte terug aan de bewoners van een buurt, maar maakt buurten ook groener en zorgt ervoor dat mensen elkaar leren kennen. Veel deelauto’s zijn ook nog eens elektrisch, dat betekent dat er minder uitstoot is tijdens het rijden. Alle reden dus om organisaties en mensen die zich hiervoor inzetten in het zonnetje te zetten. Want zij zorgen ervoor dat meer mensen gebruik kunnen maken van een deelauto.

Met deelauto’s geef je ruimte terug aan de straat, omdat een deelauto wel vier tot acht auto’s vervangt. Autodelen zorgt ook nog voor minder uitstoot omdat de auto’s vaak elektrisch zijn en omdat mensen minder makkelijk de auto pakken.

autoluwe straat met veel ruimte voor groen en spelen
Nienke Onnen
Programmaleider Mobiliteit

Persvoorlichters

Voor persgerelateerde vragen kun je terecht bij een van onze persvoorlichters.

dieuwertje penders
Dieuwertje Penders Persvoorlichter
wietske de lange
Wietske de Lange Persvoorlichter