Uit een steekproef van onderzoeksbureau CLM blijkt dat telers nog steeds te veel gevaarlijke bestrijdingsmiddelen gebruiken bij het kweken van de tuinplanten. Het lukt de Tuinbranche en haar leden niet om de afspraken die zij hierover met Natuur & Milieu maakte na te komen. Natuur & Milieu vindt dat het gebruik van bestrijdingsmiddelen zo snel mogelijk moet worden verminderd en geeft de branche hierover advies.
In totaal zijn er negentig planten onderzocht op restanten van bestrijdingsmiddelen, afkomstig van vijftien verschillende tuincentra. Het onderzoek is grondig uitgevoerd: de planten zijn in een laboratorium onderzocht op maar liefst 750 verschillende stoffen. Het gaat onder andere om Lavendel, Rododendron, Klokjesbloem, Anjer en de Pioenroos. De steekproef wordt ieder jaar herhaald en is een belangrijk onderdeel van de zogenaamde ‘Ambitie gewasbeschermingsmiddelen in de sierteelt van de Nederlandse tuinretail’, die in 2018 van start ging.
Belangrijkste resultaten
Het aantal planten waarop illegale stoffen is aangetroffen is afgenomen. De branche had zichzelf echter ook als doel gesteld om een aantal middelen dat wettelijk nog is toegestaan maar wel een groot milieurisico draagt, te verminderen. Uit de steekproef blijkt dat dat voor een aantal van deze stoffen niet is gelukt. Nadat er de afgelopen jaren minder van deze stoffen werden aangetroffen, zijn ze nu helaas weer toegenomen.
Verbeteringen
Positief is dat het bij alle planten – op één plant na – duidelijk was van welke kweker ze afkomstig waren. Dit is belangrijk, want dan kan heel gericht met de betreffende kweker worden gekeken hoe ze volgens de afspraken moeten kweken. Het totaal aantal middelen per plant lag ook lager, maar dit zegt niet altijd wat over de totale milieuschade omdat sommige middelen toxischer zijn dan andere.
Meer actie nodig
Natuur & Milieu roept de branche op om met de leden tot scherpere afspraken en naleving ervan te komen. ‘Het wordt steeds duidelijker wat de desastreuze effecten zijn van bestrijdingsmiddelen op insecten, vogels, water en ook voor de menselijke gezondheid. Het is prijzenswaardig dat de sector zelf met extra beleid komt, omdat de overheid het nalaat zorgvuldig gebruik van bestrijdingsmiddelen af te dwingen. Tegelijkertijd haalt de branche haar eigen doelen nog niet, dus er is echt nog werk aan de winkel’, aldus Rob van Tilburg, directeur programma’s bij Natuur & Milieu. De organisatie heeft de Tuinbranche aanbevelingen gedaan en is in gesprek over de mogelijke oplossingen voor de problemen die zich voordoen.
Wat kun je zelf doen?
Bij de aanschaf van planten en inrichting van je tuin zijn er een aantal dingen die je kunt doen. Koop bijvoorbeeld planten met een biologisch keurmerk. Inheemse planten hebben vaak ook minder gif nodig dan exotische parels, omdat ze bekend zijn met de insecten en ziektes uit ons land. Daarnaast hoef je niet iedere keer nieuwe planten te kopen, maar is stekjes delen met de buren ook een leuke optie. En last but not least: als de kwekers hun best doen, grijp dan zelf ook niet naar de gifspuit. Dat zou heel erg zonde zijn. Verdiep je in natuurlijke methodes, zoals een gevarieerde samenstelling van planten, schoffelen, gebruik van heet water of roep de hulp van in wormpjes en vogels.
Onderzoek CLM naar bestrijdingsmiddelen op tuinplanten.
Persvoorlichters
Voor persgerelateerde vragen kun je terecht bij een van onze persvoorlichters.