Ga terugHome      Nieuws      Nieuwe handleiding geeft gemeenten handvatten om burgers te beschermen tegen pesticiden
Nieuwsbericht

Nieuwe handleiding geeft gemeenten handvatten om burgers te beschermen tegen pesticiden

Portretfoto Wietske de Lange
Wietske de Lange
Gemeenten hebben een plicht om hun burgers te beschermen tegen de gevaren van het gebruik van bestrijdingsmiddelen én hebben daar juridische mogelijkheden toe. Natuur & Milieu en Urgenda bundelden alle juridische handvatten en plichten die gemeenten hierover hebben in een nieuwe gemeentelijke handleiding ‘Regulering Bestrijdingsmiddelen’. Deze werd vanmiddag door bezorgde burgers overhandigd aan wethouder Renate Masselink van de gemeente Westerveld. Hier belandden lelietelers en burgers al meerdere malen tegenover elkaar in de rechtbank vanwege hoog pesticidengebruik in de lelieteelt. ‘Het is tijd dat gemeenten hun burgers beter gaan beschermen tegen gevaarlijke pesticiden. Zo voorkomen ze dat burgers tegenover telers in de rechtbank belanden en kunnen ze mensen en natuur beschermen’, aldus jurist Anne de Vries van Natuur & Milieu.
Vlinder op paarse bloem

Burgers maken zich steeds meer zorgen om landbouwgif, vooral de bollenteelt is in opspraak vanwege de grote hoeveelheden pesticiden die hierin worden gebruikt. Deze pesticiden worden tot ver buiten de percelen en in slaapkamers gevonden en de link met ziekten als Parkinson baart grote zorgen. Op veel plekken staan buren en telers tegenover elkaar in de rechtbank, omdat burgers zich niet beschermd voelen door hun overheid. Tevergeefs klopten zij aan bij hun gemeente, maar die wijzen vaak naar de provincie of Den Haag en de overheid komt niet in actie. ‘Dat is onterecht, want gemeenten kunnen heel veel doen om hun burgers te beschermen’, zeggen Natuur & Milieu en Urgenda.

Verantwoordelijkheid gemeenten gezonde leefomgeving

Waar provincies vooral verantwoordelijk zijn voor schoon drinkwater en herstel van natuur, zijn gemeenten verantwoordelijk voor een gezonde leefomgeving voor burgers. Het is tijd dat ze die rol gaan pakken, vinden Natuur & Milieu en Urgenda, en dat kan via de rol als bevoegd gezag en de rol als grondeigenaar. Voorbeelden van ingrijpen zijn bufferzones, middelenverboden of teeltverboden. Zo zou bijvoorbeeld niet-biologische bollenteelt kunnen worden uitgesloten. Of de pesticiden met de hoogste milieubelastingnormen worden verboden. In de rol als verpachter of verkoper van grond kan de gemeente extra eisen stellen aan milieu, gezondheid en waterkwaliteit.

Het is tijd dat gemeenten hun burgers beter gaan beschermen tegen gevaarlijke pesticiden. Zo voorkomen ze dat burgers tegenover telers in de rechtbank belanden en kunnen ze mensen en natuur beschermen.

Portretfoto Anne de Vries
Anne de Vries
Jurist

Handleiding geeft handvatten

Met de handleiding geven Urgenda en Natuur & Milieu gemeenten handvatten om te werken aan een schone leefomgeving, om de zorgen van burgers weg te nemen en tegelijkertijd meer duidelijkheid te creëren voor agrariërs: ‘De tijd om naar elkaar te wijzen is klaar, het is tijd om burgers te beschermen’.

Persvoorlichters

Voor persgerelateerde vragen kun je terecht bij een van onze persvoorlichters.

dieuwertje penders
Dieuwertje Penders Persvoorlichter
wietske de lange
Wietske de Lange Persvoorlichter