Ga terugHome      Nieuws      Natuur & Milieu pleit voor een schone en verantwoorde waterstofmarkt
Nieuwsbericht

Natuur & Milieu en Gasunie pleiten voor een schone en verantwoorde waterstofmarkt

Portretfoto Wietske de Lange
Wietske de Lange
Natuur & Milieu overhandigde vandaag samen met Gasunie de oproep “Op weg naar een schone en verantwoorde waterstofketen” aan leden van de commissie Klimaat en Groene Groei (KGG). De Kamerleden werden hiermee aangespoord om een eerste stap te zetten richting een IMVO- (Internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen) convenant voor de import van hernieuwbare waterstof.
Manifest waterstof Natuur & Milieu

De Kamerleden kregen ansichtkaarten uit toekomstig waterstof-producerende landen overhandigd. De kaarten staan symbool voor de kansen die een convenant voor deze landen creëren op het gebied van water, werkgelegenheid en energieproductie.

Met een IMVO-convenant kan Nederland randvoorwaarden stellen voor de import van hernieuwbare waterstof (dit is waterstof gemaakt met elektriciteit uit zonne- of windenergie). Hiermee worden risico’s die gepaard gaan met de productie van waterstof in andere landen vermeden en kansen benut. ‘Door meteen goede randvoorwaarden te stellen aan de waterstof die geïmporteerd gaat worden, kunnen we zorgen dat het elders met respect voor mens en natuur wordt gemaakt. En daar zelfs wat oplevert, zoals lokale werkgelegenheid, meer drinkwater en opschaling van duurzame energieproductie. Het zou zonde zijn als we fouten – zoals de  milieuschade bij de winning van fossiele brandstoffen – opnieuw zouden maken. We hebben nu de kans dit meteen goed te doen’, aldus Rob van Tilburg, directeur Programma’s van Natuur & Milieu.

Hernieuwbare waterstof: een kans voor de energietransitie en eerlijke samenwerking

Waterstof speelt een hele belangrijke rol in de overgang naar schone, duurzame energievoorziening. Voor processen die niet eenvoudig kunnen overschakelen op elektriciteit – vooral in de industrie – is het onmisbaar. Nederland staat echter voor een grote uitdaging: de binnenlandse productie van hernieuwbare waterstof komt maar moeizaam op gang. Naar verwachting zal tussen de 40% en 60% van onze waterstof in 2035 geïmporteerd moeten worden, inclusief doorvoer. Tegelijkertijd heeft Nederland de ambitie om een Europese waterstofhub te worden, met grote hoeveelheden doorvoer naar andere landen via onze havens. Een IMVO-convenant geeft ook invulling aan de wens van het kabinet dat de ontwikkeling van de waterstofketen in exporterende landen niet alleen onze energietransitie ondersteunt, maar ook lokaal bijdraagt aan verduurzaming.

Rapport waterstof Natuur & Milieu

Concurreren op kwaliteit en duurzaamheid

De wereldwijde vraag naar hernieuwbare waterstof stijgt snel, en de concurrentie is groot. Nederland kan zich onderscheiden door alleen waterstof te importeren die onder goede sociale en ecologische omstandigheden is geproduceerd. Dit levert meer voordelen op voor het waterstof producerende land, waardoor wij een aantrekkelijke handelspartner worden. ‘Deze aanpak legt de basis voor een eerlijke energietransitie en versterkt economische stabiliteit in producerende landen’, stelt Van Tilburg. Zo waarborgen we niet alleen onze eigen energietransitie, maar dragen we ook bij aan duurzame ontwikkeling in de exporterende landen.

Persvoorlichters

Voor persgerelateerde vragen kun je terecht bij een van onze persvoorlichters.

dieuwertje penders
Dieuwertje Penders Persvoorlichter
wietske de lange
Wietske de Lange Persvoorlichter