‘Het zou fantastisch zijn, als we in 2020 op een andere manier naar reizen gaan kijken. Vliegen is de meest vervuilende manier van reizen. Om bijzondere dingen te zien, hoef je echt niet uren in het vliegtuig te zitten. Ook dichterbij zijn droombestemmingen te ontdekken. Voor iedere bucketlist bestemming is een duurzaam en misschien nog wel veel avontuurlijker alternatief voorhanden’, aldus Marjolein Demmers, directeur van Natuur & Milieu. Ter vergelijking: een vliegvakantie naar Thailand kost 5300 kg CO2, een treinreis naar zonovergoten waterrijk Kroatië 160 kg CO2 (Duurzame Reisgids Natuur & Milieu, hier te downloaden)
Uitdaging: Vakantie zonder vliegen
Natuur & Milieu roept mensen op zich aan te melden op de website: www.vakantiezondervliegen.nl en daar een ‘niet-vlieg-belofte’ te doen en de komende vakantie te kiezen voor een trip met de trein, auto, bus of fiets. Deelnemers ontvangen de Duurzame Reisgids met tips en inspiratie voor het plannen van een onvergetelijke vliegvrije vakantie. Wie de Vakantiebeurs bezoekt, vindt de kliniek in de hal Verre Reizen. Het behandelplan bestaat uit een exposuretherapie met duurzame bestemmingen en een zuurstofshot, als beloning voor het tegengaan van luchtvervuiling.
Minder vliegen
De klimaatimpact van de luchtvaart bedraagt 7% van de totale Nederlandse klimaatimpact, en neemt razendsnel toe als gevolg van het groeiende aantal vluchten. Tweederde van de passagiers op Schiphol reist voor niet zakelijke doeleinden. Het aantal leisurepassagiers groeit twee keer sneller dan het aantal zakelijke passagiers (SEO, 2019). Technische oplossingen om schoner te vliegen zijn op de korte termijn onvoldoende om de vervuiling terug te dringen. We moeten dus minder gaan vliegen en daar is ook de overheid hard voor nodig.
Oproep aan overheid
Natuur & Milieu roept de politiek daarom met klem op het huidige luchtvaartbeleid, gericht op groei, vaarwel te zeggen. De luchtvaart moet krimpen en gehouden worden aan effectief klimaatbeleid. Daaronder verstaan wij een eerlijke belasting op vliegen, een jaarlijks dalend C02-plafond dat grenzen stelt aan de uitstoot, en meer investeren in internationale treinverbindingen.
De campagne Vakantie zonder Vliegen maakt onderdeel uit van de internationale Stay Grounded beweging.
Persvoorlichters
Voor persgerelateerde vragen kun je terecht bij een van onze persvoorlichters.