Ga terugHome      Nieuws      Natuur & Milieu laat Tweede Kamerleden ‘bouwen aan de industrie van morgen’
Nieuwsbericht

Natuur & Milieu laat Tweede Kamerleden ‘bouwen aan de industrie van morgen’

Portretfoto Wietske de Lange
Wietske de Lange
Natuur & Milieu bood vanmiddag de Vaste Kamercommissie Economische Zaken en Klimaat op een ludieke manier, door het spelen van een levensgroot industrie-Jengaspel, een onderzoeksrapport aan. Het onderzoek naar de ‘industrie van morgen’ laat zien dat het mogelijk is om in de toekomst een industrie te hebben waar Nederland trots op kan zijn én die volledig vrij is van fossiele brand- en grondstoffen. Kamerleden werden bij de overhandiging uitgedaagd om fossiele bouwstenen als kolen, olie en gas uit de Jenga-toren te halen en er daarbij voor te zorgen dat de toren niet instort.
Tweede kamerleden en organisatoren poserend achter het jenga-spel 'bouwen aan de industrie van morgen'

Industrie die bij Nederland past

De Nederlandse industrie is verantwoordelijk voor zo’n 30% van de CO2-uitstoot in Nederland. Om de klimaatdoelen te halen is er een grote verandering in het Nederlandse industriële landschap nodig zodat ook de industrie minder energie verbruikt en minder vervuilt. Onderzoeksbureau CE Delft voerde het onderzoek naar de mogelijkheden voor een duurzame industrie uit in opdracht van Natuur & Milieu. Met het rapport wil Natuur & Milieu Kamerleden aan het denken zetten over een systeemverandering die nodig is om de klimaatdoelen te halen.

Tweede kamerleden spelen jenga-spel 'bouwen aan de industrie van morgen'

Plenair debat Klimaatfonds

Het rapport en de aanbevelingen van de milieuorganisatie zijn belangrijke input voor de basis van het klimaatbeleid. Het debat over het klimaatfonds op 4 juli is de eerstvolgende gelegenheid waar de aanbevelingen gebruikt kunnen worden. Gisteren werd het rapport al aangeboden aan de minister van EZK Micky Adriaansens.

Door slim in te zetten op een industrie die bij Nederland past, qua ligging, kennisniveau, doen waar we goed in zijn en hier schoon te gaan produceren, kunnen we onze positie behouden én gaan voldoen aan de 1,5 graad klimaatdoelstelling. Daarvoor moeten we nú gaan bouwen aan de industrie van morgen.

Portretfoto Marjolein Demmers
Marjolein Demmers
Directeur Natuur & Milieu

Video: klimaatdilemma op straat

De Nederlandse industrie is verantwoordelijk voor zo’n 30% van de CO2-uitstoot in Nederland. Om de klimaatdoelen te halen is er een grote verandering in het Nederlandse industriële landschap nodig, zodat ook de industrie minder energie verbruikt en minder vervuilt. Wat moet er nu gebeuren? En hoe? Wij gingen de straat op om te horen wat Nederland denkt en legden ze een dilemma voor.

Thumbnail video klimaatdilemma op straat

Persvoorlichters

Voor persgerelateerde vragen kun je terecht bij een van onze persvoorlichters.

dieuwertje penders
Dieuwertje Penders Persvoorlichter
wietske de lange
Wietske de Lange Persvoorlichter