Ga terugHome      Nieuws      Natuur & Milieu geeft masterclass over bestrijdingsmiddelen
Nieuwsbericht

Natuur & Milieu geeft masterclass over bestrijdingsmiddelen

Samen met de Vereniging van Waterbedrijven in Nederland (Vewin) en Parkinson Vereniging, organiseerde Natuur & Milieu op 14 november een masterclass over gewasbescherming in de landbouw. Op 27 november staat een commissiedebat gepland waarin Tweede Kamerleden met elkaar en de minister in gesprek gaan over het bestrijdingsmiddelengebruik in Nederland.
tractor sproeit bestrijdingsmiddelen op een akker met gewassen

Verdieping tijdens ontbijtsessie

‘We organiseerden deze masterclass met een ontbijtsessie voorafgaand aan het commissiedebat. We waren verheugd met de deelname van Tweede Kamerleden en beleidsmedewerkers van GroenLinks-PvdA, BBB, PVV, NSC en D66. Met een aantal onafhankelijke sprekers vanuit de wetenschap en onderzoeksinstellingen gaven we verdieping op dit moeilijke en technische dossier’, vertelt Berthe Brouwer, programmaleider Bestrijdingsmiddelen binnen het landbouwteam van Natuur & Milieu.

‘Er gebeurt op dit moment veel rond dit onderwerp. Uit onderzoeken blijkt steeds weer dat bestrijdingsmiddelen overal worden aangetroffen. Er zijn rechtszaken waarin de rechter besluit dat lelies niet direct naast bewoning mag worden geteeld, omdat er hiaten in het onderzoek zitten en niet kan worden uitgesloten dat gezondheidseffecten optreden. Daarnaast blijven de effecten van de hoeveelheid bestrijdingsmiddelen op de kwaliteit van water en onze drinkwaterbronnen een groot probleem.’

Met deze masterclass geven we Kamerleden die zich bezighouden met het thema bestrijdingsmiddelen de mogelijkheid om zich met een kop koffie en croissant verder in het onderwerp te verdiepen, onder leiding van een aantal onafhankelijke experts.

Portretfoto Berthe Brouwer
Berthe Brouwer
Programmaleider Bestrijdingsmiddelen

Deskundigen delen kennis

Prof. Dr. Ing. Martina G. Vijver, wetenschappelijk directeur en hoogleraar ecotoxicologie aan de Universiteit van Leiden, geeft toelichting op het huidige beleid waarin deze middelen worden toegelaten en hoe de risico’s van de middelen in kaart worden gebracht. Hoe effectief is dit beleid?

Daarnaast ging Dr. Peter C. Leendertse, adjunct directeur bij CLM Onderzoek & Advies en Onderzoeker duurzame landbouw, in op de alternatieve methoden die op dit moment in de landbouw al worden toegepast.

Afsluitend sprak prof. dr. Violetta Geissen, hoogleraar Bodemfysica en Landbeheer aan Wageningen Universiteit en Research, over wat we nu werkelijk weten over de risico’s van (resten) bestrijdingsmiddelen voor de gezondheid van mensen en ons ecosysteem.

Risico's vermijden

‘We vinden het ontzettend belangrijk om onder de aandacht te brengen waar de gaten zitten in ons huidige toelatingsbeleid. Deze gaten zorgen namelijk dat middelen en combinaties van middelen gebruikt worden die grote risico’s hebben voor onze gezondheid, voor de vruchtbaarheid van onze bodem en de kwaliteit van ons water. Met de kennis van onder andere deze ontbijtsessie hopen we dat overheden en instanties die verantwoordelijk zijn voor de toelating, aan het werk gaan om aanpassingen in het beleid worden doorgevoerd, zodat deze risico’s vermeden worden’, aldus Berthe Brouwer.

Persvoorlichters

Voor persgerelateerde vragen kun je terecht bij een van onze persvoorlichters.

dieuwertje penders
Dieuwertje Penders Persvoorlichter
wietske de lange
Wietske de Lange Persvoorlichter