![Man en vrouw in omhelzing, bos bloemen in de hand](https://natuurenmilieu.nl/app/uploads/Man-vrouw-bloemen-1024x683.jpg)
Natuur & Milieu liet het onderzoek uitvoeren in de aanloop naar Valentijnsdag. Afgelopen jaar was er in de media verscheidene keren aandacht voor de duurzaamheid van bloemen. Meerdere gemeenten besloten te stoppen met het geven van bloemen of de overstap te maken naar biologische bloemen. ‘We willen graag weten hoe mensen denken over het kopen en krijgen van bloemen en of er draagvlak is voor bloemen zonder bestrijdingsmiddelen’, aldus Rob van Tilburg, directeur programma’s Natuur & Milieu.
We willen graag weten hoe mensen denken over het kopen en krijgen van bloemen en of er draagvlak is voor bloemen zonder bestrijdingsmiddelen.
Risico’s van bloementeelt
Meer dan de helft van de Nederlanders ziet een groot risico in het gebruik van bestrijdingsmiddelen in de bloementeelt voor dieren zoals insecten en vogels, en voor de waterkwaliteit van bijvoorbeeld sloten en plassen. 4 op de 10 Nederlanders maakt zich zorgen om de kwaliteit van het drinkwater. Een bos bloemen op tafel ziet men niet als risico voor de eigen gezondheid, maar het intensief werken in de bloemensector is wel risicovol, vindt bijna de helft van de Nederlanders.
Bereid meer te betalen
De meeste Nederlanders (ruim 60%) kopen en krijgen liever bloemen zonder bestrijdingsmiddelen. Ook als dit betekent dat het assortiment minder groot is en dat de boeketten in de winter vaker uit siertakken en groen bestaan. 4 op de 10 Nederlanders is bereid hiervoor ook meer te betalen; tot ongeveer 20% meer.
Overheid heeft voorbeeldrol
Uit het onderzoek blijkt dat mensen geen kennis hebben van de verschillende duurzaamheidskeurmerken en niet weten hoe ze aan bloemen zonder bestrijdingsmiddelen kunnen komen. Een meerderheid van de mensen vindt dat de overheid bloemenkwekers moet helpen om biologisch te telen door middel van financiële voordelen en het duurder maken van de meest giftige bestrijdingsmiddelen. Een meerderheid van de Nederlanders vindt dat de overheid zelf een voorbeeldrol moet spelen en alleen nog bloemen moet inkopen die zonder bestrijdingsmiddelen geteeld zijn. Wat betreft bloemen als relatie- of personeelsgeschenk wil 4 op de 10 mensen dat hun werkgever bloemen geeft zonder bestrijdingsmiddelen.
Concrete stappen
‘Dit onderzoek laat zien dat Nederlanders bewuste keuzes willen maken, maar simpelweg niet weten waar ze duurzame bloemen kunnen kopen. Het aanbod is helaas ook nog beperkt. Het is tijd dat de bloemensector en overheid hier samen verandering in brengen. Bloemen zonder bestrijdingsmiddelen moeten net zo vanzelfsprekend worden als biologische groenten in de supermarkt’, zegt Van Tilburg.
Natuur & Milieu ziet daarvoor een aantal concrete stappen:
- Een voorbeeldrol voor de overheid door alleen nog bloemen in te kopen zonder bestrijdingsmiddelen. Dit vergroot de vraag naar deze bloemen aanzienlijk en zorgt voor zekerheid voor kwekers;
- Financiële steun voor kwekers die (deels) telen zonder bestrijdingsmiddelen;
- Een extra heffing op de meest giftige middelen;
- Biologisch keurmerk op biologische bloemen in de (online) winkel. Zodat helder is waar deze bloemen te koop zijn;
- Advies aan werkgevers om alleen nog bloemen zonder bestrijdingsmiddelen cadeau te doen aan personeel en relaties.
PesticideVrij-dag
Op vrijdag 11 april, Wereld Parkinson Dag, organiseren de Parkinson Vereniging, Natuur & Milieu en de FNV een landelijke actie om aandacht te vragen voor de schadelijke effecten van bestrijdingsmiddelen. Hoewel al decennialang bekend is dat deze middelen desastreuze gevolgen hebben voor mens, dier en milieu, blijft de overheid deze ongezonde situatie tolereren. Daarom organiseren de drie organisaties een manifestatie in Den Haag, gericht op de landelijke politiek.
Persvoorlichters
Voor persgerelateerde vragen kun je terecht bij een van onze persvoorlichters.
![dieuwertje penders](https://natuurenmilieu.nl/app/uploads/dieuwertje-klein-300x300.jpg)
![wietske de lange](https://natuurenmilieu.nl/app/uploads/wietske_klein-300x300.jpg)