Ga terugHome      Nieuws      Kwekers houden zich steeds beter aan afspraken voor minder bestrijdingsmiddelen
Nieuwsbericht

Kwekers houden zich steeds beter aan afspraken voor minder bestrijdingsmiddelen

Portretfoto Dieuwertje Penders
Dieuwertje Penders
Dat blijkt uit het onderzoek dat Tuinbranche Nederland liet doen naar bestrijdingsmiddelen op tuinplanten. Het onderzoek werd uitgevoerd door CLM in samenwerking met Natuur & Milieu.
bloemenplantjes opgestapeld in rekken in kas

Ten opzichte van de voorgaande jaren is verbetering zichtbaar. De planten die in Nederland zijn gekweekt bevatten geen middelen meer die bij wet verboden zijn. Wél is er meer zicht nodig op tuinplanten die in het buitenland worden gekweekt. Daarnaast hebben de tuincentra en kwekers aangegeven een stap verder te willen dan de wettelijke regels ten aanzien van bestrijdingsmiddelen. Daar is nog wel flink wat werk voor nodig.

De onderzoekers hebben gekeken naar bijna honderd planten van acht verschillende tuincentra en kwekers. Ze keken naar veel verkochte planten zoals lavendel, rododendron, anjer, hortensia en buxus en naar een aantal zachtfruitsoorten zoals aardbei en blauwe bes. De planten werden getest op 750 verschillende bestrijdingsmiddelen.

Onderzoek

In totaal werden er 51 verschillende bestrijdingsmiddelen gevonden, met een gemiddelde van bijna drie per plant. Op slechts 15  van de 96 planten waren geen middelen terug te vinden. Op 81 planten zaten dus wel resten van bestrijdingsmiddelen, dat beeld is vergelijkbaar aan voorgaande jaren. Planten van Nederlandse bodem bevatten voor het eerste jaar geen illegale middelen. Op in het buitenland gekweekte planten werden nog wel middelen gevonden, waarvan de aangesloten tuincentra hadden toegezegd ermee te stoppen. Dit was het geval bij een kwart van de lavendelplanten en 13% van de anjers. Al met al lieten de kwekers en retailers zien de afspraken uit de eigen ‘Ambitie Bestrijdingsmiddelen 4.0’ op Nederlandse planten beter na te komen.

Nieuwe ambitie

Vanaf januari 2024 geldt de ambitie 5.0. De tuinbranche heeft hierin met haar leden nieuwe afspraken gemaakt ten aanzien van het gebruik van bestrijdingsmiddelen op sierteelt. In deze afspraken gaat het om het verminderen van de meest schadelijke middelen, meer inzet van natuurlijke vijanden zoals roofinsecten en bijvoorbeeld de kweek in buitenlucht voor betere weerbaarheid.

Uiteindelijk willen we toe naar kamerplanten en tuinplanten zonder bestrijdingsmiddelen. Alleen dan zorg je voor een gezonde leefomgeving voor de planten en dieren op jouw balkon of kamer. En daar hoort bij dat we af en toe een wormpje of vliegje accepteren. Planten zijn levende wezens, daar horen levende dieren bij.

Portretfoto Berthe Brouwer
Berthe Brouwer
Programmaleider bestrijdingsmiddelen

Goed voor insecten

Natuur & Milieu steunt de nieuwe ambitie en moedigt alle partijen aan om verdergaande stappen te zetten. ‘Uiteindelijk willen we toe naar kamerplanten en tuinplanten zonder bestrijdingsmiddelen. Alleen dan zorg je voor een gezonde leefomgeving voor de planten en dieren op jouw balkon of kamer. En daar hoort bij dat we af en toe een wormpje of vliegje accepteren. Planten zijn levende wezens, daar horen levende dieren bij’, aldus Berthe Brouwer, programmaleider bestrijdingsmiddelen bij Natuur & Milieu.

Wat kun je zelf doen?

Als de kwekers hun best doen, grijp dan zelf ook niet naar chemische middelen. Dat zou heel erg zonde zijn. Verdiep je in natuurlijke methodes, zoals een gevarieerde samenstelling van planten, schoffelen, gebruik van heet water of roep de hulp van in wormpjes en vogels. Koop bij voorkeur planten met een biologisch keurmerk. Inheemse planten hebben vaak minder bestrijdingsmiddelen nodig dan exotische parels, omdat ze bekend zijn met de insecten en ziektes uit ons land.

Onderzoek naar bestrijdingsmiddelen op tuinplanten

Persvoorlichters

Voor persgerelateerde vragen kun je terecht bij een van onze persvoorlichters.

dieuwertje penders
Dieuwertje Penders Persvoorlichter
wietske de lange
Wietske de Lange Persvoorlichter