Het werkbezoek was gepland voorafgaand aan een debat in de Tweede Kamer, waar de minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO), Mona Keijzer, met Kamerleden in gesprek ging over de voortgang van ‘groen in en om de stad’. Natuur & Milieu ziet een belangrijke rol voor de rijksoverheid om steden groener te maken. ‘Het is essentieel dat de minister van VRO de regie pakt op dit onderwerp,’ aldus Wilma Berends, programmaleider Groene Stad bij Natuur & Milieu. ‘Gemeenten en projectontwikkelaars kunnen vergroening niet alleen realiseren zonder programmatische aanpak, financiering en normering vanuit de landelijke overheid.’
Utrecht als inspirerend voorbeeld
Het werkbezoek startte met een ontvangst op het Stadskantoor Utrecht, waar wethouder Linda Voortman een korte presentatie gaf over de groene plannen voor de stad. Daarna werd de groep Kamerleden meegenomen naar het Beurskwartier: een gebied dat volop in ontwikkeling is en vergroening combineert met de bouw van nieuwe woningen. Het gebied heeft een rijke geschiedenis en omvat onder andere het iconische project Wonderwoods. Een voorbeeld van hoe natuur en stadsontwikkeling hand in hand kunnen gaan. Op de Catharijnesingel kregen de aanwezigen uitleg over herinrichting waardoor de voormalige brede weg is omgetoverd in een groene singel en singel weer verbonden is met andere wateren.
Na het bezoek aan het Beurskwartier vervolgde de groep het werkbezoek op de fiets naar de Cartesiusdriehoek. Hier ontwikkelt Ballast Nedam een nieuwbouwproject waar gezondheid en natuurinclusiviteit centraal staan, met woningen in zowel koop- als huursegment en een groen park als hart van de wijk.
Persvoorlichters
Voor persgerelateerde vragen kun je terecht bij een van onze persvoorlichters.