Onderdeel van het onderzoek is een nitraatmeting. Die waarde geeft inzicht in hoeveel mest en/of voedingsstoffen er in het water zit. Ook kunnen de deelnemers aan het onderzoek aangeven hoeveel waterplanten, waterdieren en zwerfafval ze in en om het water aantreffen. Met een zelfgemaakte Secchi-schijf meten de onderzoekers ook de helderheid van het water. Stuk voor stuk belangrijke indicatoren voor de kwaliteit van het water.
Meer metingen hard nodig
We hopen dat nog meer mensen die de meetkits hebben aangevraagd aan de slag gaan. Er zijn namelijk al bijna 15.000 meetkits verstuurd! Deelnemers kunnen tot 1 augustus hun meetgegevens invoeren. Het onderzoek kost ongeveer een half uurtje tijd en handige instructiefilmpjes helpen de onderzoekers op weg.
Waterkwaliteit op de politieke agenda
De overheid meet standaard de waterkwaliteit in de grote rivieren, kanalen, het IJsselmeer en de andere grote meren, maar op veel andere plekken in Nederland wordt de waterkwaliteit nooit of niet regelmatig gemeten. Dat is jammer, want juist deze wateren zijn de haarvaten van het watersysteem in Nederland. In oktober verwachten we ons rapport met onderzoeksbevindingen te publiceren. De uitkomsten van het onderzoek zetten we in om het belang van goede waterkwaliteit en biodiversiteit in en rond het water in Nederland hoger op de politieke agenda te zetten.
Het onderzoek is ondertussen afgerond. De resultaten vind je op deze webpagina.
Het wateronderzoek Vang de watermonsters is tot stand gekomen in samenwerking met onze partner ASN Bank en zeven Nederlandse waterschappen.
Persvoorlichters
Voor persgerelateerde vragen kun je terecht bij een van onze persvoorlichters.