Ga terugHome      Verhalen      Het reisverhaal van Groene Doener Myrthe

Groene Doener Myrthe: "Mijn gaafste reisherinneringen zijn met de trein"

portretfoto Annemijn Pasman
Annemijn Pasman
Voor een studentenportemonnee lonkt een vakantie met het vliegtuig door alle stuntprijzen van luchtvaartmaatschappijen. Maar je kunt er ook voor kiezen om anders te reizen. En daarvoor hoef je geen loterij te hebben gewonnen, maar moet je wel slim plannen. Myrthe Coster gooide een paar jaar geleden het roer om en vliegt tegenwoordig zo min mogelijk. Ontdek de tips van deze Groene Doener.
internationale trein op het perron

Waarom kies jij ervoor om minder te vliegen voor vakantie?

“In 2019 begon het bij mij echt te kriebelen: ik was al vegetariër vanwege het milieu en speelde met het idee om veganistisch te gaan eten. Toen ik meer informatie zocht over duurzaamheid, kwam ik al snel tegen dat niet alleen dierlijke voeding, maar ook vliegen enorm slecht is voor het milieu. Toen trok ik de conclusie: ik ga niet meer vliegen.”

“Ik vind duurzaam leven heel belangrijk en ik verkondig dat ook zeker, maar ik wil niet elke relatie op scherp zetten omwille met duurzaamheid. Ik begrijp dat niet iedereen diezelfde keuzes kan maken. Als student heb ik de tijd en ik heb gelukkig geld om te reizen. Ook ben ik bereid mijn tijd erin te steken. Ik vind het wel leuk dat vrienden nu ook steeds vaker kiezen voor de trein.”

Ik zit in de laatste fase van mijn studie Industrieel Ontwerpen in Delft. Ik ga met enige regelmaat op vakantie of studiereis. Zelf kies ik er bewust voor om met de trein te gaan.

afbeelding van myrthe op milaan centraal station
Myrthe Coster
Groene Doener

Is het niet een hele grote stap om niet te vliegen als je graag reist?

“Het vraagt om een andere manier van denken en soms wordt het je heel lastig gemaakt. Ik heb mezelf toegestaan om ook af en toe voor het vliegtuig te kiezen als het duurzame alternatief echt heel lastig was. Ik pak heel soms alsnog het vliegtuig als de treinreis niet beschikbaar is, want uitverkochte treinen komen voor. Of als de reis erg lang is met veel overstappen. Meer dan 5 overstappen en maximaal 12 uur zijn een beetje mijn richtlijnen. Maar de meeste reizen doe ik met de trein.”

“Treinreizen gaat – net als vliegreizen – ook niet altijd makkelijk. Mijn trein is wel eens eerder vertrokken. En ik heb wel eens een zitplaats gekregen toen een nachttreindeel met slaapcabines defect was. Maar verder heb ik hele positieve ervaringen met de trein. Ik kan lekker een boek lezen, dingen doen op mijn laptop. Ik ben er meestal een half uurtje van tevoren en verder hoef ik niets te doen. Het geeft rust dat ik mee kan nemen wat ik wil. Vloeistoffen, een metalen reisbestekje, en veel elektronica. Die laatste heb ik nodig voor mijn studie en die apparatuur kan vaak niet tegen de lage druk in de cabine van vliegtuigen.”

drie foto's treinreis van Groene Doener
Foto's door Myrthe Coster

Hoe houd jij treinreizen betaalbaar?

“Je moet op tijd boeken, net als met het vliegtuig. Zo snel als ik weet dat ik kan gaan – vooral als ik niet ga rondreizen – boek ik eigenlijk gelijk. Treinen worden duurder naarmate je dichterbij je vertrekdatum komt en vooral ICE’s (internationale treinen) zijn heel snel uitverkocht. Heen- en terugreizen kun je het beste via de website van de treinmaatschappij van dat land boeken. De Interrail-kaart is juist weer ideaal voor rondreizen. Als je jonger bent, krijg je daar bovendien flinke korting op. Ten slotte weeg ik altijd goed af of ik het beste een Interrail-kaart kan kopen of beter losse treinen kan boeken. In Frankrijk ben je vaak goedkoper uit met losse kaartjes.”

Hoe overleef je een lange treinreis?

“Ik heb altijd snacks en veel water mee, dat is ook handig in noodgevallen zoals vertraging. Ook heb ik altijd een boek mee. Daarnaast maak ik graag een praatje met andere reizigers. Je kunt heel makkelijk een praatje aangaan over reizen en bestemmingen. Ik heb zo hele aardige mensen leren kennen. Dat voegt echt iets toe aan je vakantie.”

Myrthes tips voor treinreizen

  1. Bespaar kosten door je kaartjes te boeken bij de nationale treinmaatschappij.
  2. Ben je jonger dan 28 en wil je rondreizen? Met Interrail ben je vaak goedkoper uit, behalve in landen waar je moet betalen voor treinreserveringen.
  3. Ga je naar of door Duitsland? Houd rekening met vertraging door overstappen ruim in te plannen.
  4. Heb je een lange overstap of vertraging? Maak er iets leuks van door koffie te gaan drinken bij een leuk, betaalbaar café buiten het station.
  5. Verschijnt je trein niet op tijd op het spoor? Praat met andere mensen die op dezelfde trein wachten. Samen hoor en zie je meer.
  6. Het helpt als je de taal spreekt van het land waar je doorheen reist. Je kunt beter het gesprek aan gaan met de conducteur en bent sneller geïnformeerd. Contact maken met andere reizigers is daarvoor ook handig, als je zelf de taal niet spreekt.

Wat zou je andere mensen aanraden?

“Ga het een keer proberen, het is zo anders dan vliegen! Het geeft mij heel veel rust en ruimte om Europa te zien en niet alleen de toeristische highlights op een bestemming. Mijn gaafste herinneringen zijn met de trein. Dat komt vooral ook door de mensen die ik onderweg heb ontmoet.”

 

Persvoorlichters

Voor persgerelateerde vragen kun je terecht bij een van onze persvoorlichters.

dieuwertje penders
Dieuwertje Penders Persvoorlichter
wietske de lange
Wietske de Lange Persvoorlichter